Bezpečí nemusí stát tisíce: Levná helma porazila drahé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bezpečí nemusí stát tisíce: Levná helma porazila drahé!

Bez přilby své děti na kolo rozhodně nepouštějte
Bez přilby své děti na kolo rozhodně nepouštějte (Foto Scom)

Na bezpečnosti se nešetří! Známé poučky se drží každý rozumný cyklista. Jak ale ukázal test cyklistických přileb, větší peníze automaticky neznamenají vyšší kvalitu. I ta úplně nejlevnější helma v testu dokázala překonat čtyřikrát dražší modely.

Bezpečnost, komfort, obsah nebezpečných látek i tepelnou odolnost. To zkoumal u cyklistických přileb velký test německého autoklubu ADAC. Největší váhu přitom měla především bezpečnost, následovaná komfortem nošení. Překvapivým zjištěním je fakt, že nejdražší modely byly buď průměrné kvality, nebo patřily k té horší půlce.

Drahé propadly
Nejlevnější helma za zhruba 650 Kč měla srovnatelnou bezpečnost s těmi nejdražšími modely a ztrácela především v komfortu nošení. I v něm ale řadu mnohem dražších přileb překonala. Oproti úplně nejdražší přilbě testu měla nižší i množství škodlivin jako jsou rakovinotvorné ftaláty a polycyklické aromatické uhlovodíky. Úplně nejlepší hodnocení si pak vysloužila přilba Casco Active 2, která se u nás prodává za zhruba 2000 korun. Jedna z nejdražších, POC Crane Commuter (přibližně 3500 Kč), skončila třetí od konce.

Jak vybrat přilbu
1) Všímejte si možnosti nastavení a individuálního přizpůsobení velikosti hlavy. Helmu si musíte vyzkoušet, nestyďte se si ji ponosit i několik minut.
2) Vybírejte světlé a křiklavé barvy. Hodí se to při snížené viditelnosti, ale i v létě, kdy světlé barvy odráží sluneční svit a přilba se tolik nezahřívá.
3) Na balení musí být uvedeno datum výroby a datum použitelnosti. Nekupujte žádné skladové ležáky. Vlastnosti přilby se časem zhoršují.
4) Nekupujte přilbu z druhé ruky a po pádu ji vždy vyměňte za novou. I když není vidět žádné poškození, vnitřní konstrukce může mít vlivem pádu pozměněné vlastnosti.
5) Přilba by měla být vybavena led zadním světlem.
6) Se zapnutým řemínkem ji nikdy nesmíte dokázat posunout dozadu.

Takhle se testuje
Bezpečnost
Zkoumá se lineární i rotační zrychlení při simulované nehodě, síla řemínku a spon i viditelnost ve tmě.
Komfort
Testuje se ventilace, pocity při nošení, použití s brýlemi apod.
Tepelná odolnost
Zkoumá se odolnost přilby po 4 hodinách, kdy byla vystavena teplotě 75 °C.
Škodliviny
Kvůli přítomnosti rakovinotvorných látek jako jsou polycyklické aromáty a ftaláty se testují místa, která jsou v přímém styku s pokožkou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.