Cholera po 15 letech zase v Česku: Kdo ji přivezl? Hrozí epidemie? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Cholera po 15 letech zase v Česku: Kdo ji přivezl? Hrozí epidemie?

Bakterie cholery se šíří kontaminovanou vodou.
Bakterie cholery se šíří kontaminovanou vodou. (Foto ara)

Choroba, která v minulosti kosila miliony lidí, je v Česku. Cholerou se nakazili dva muži v africké Tanzánii.

Oba se léčili v Ústřední vojenské nemocnici v Praze a už se cítí dobře. Nyní jsou v domácí karanténě. Nakažlivý by měl být jen jeden z nich. Hlavní hygienička Eva Gottvaldová se domnívá, že v dnešní době není rozšíření cholery v Česku pravděpodobné. „Cholera je velmi silně spojena s nízkými sociálními a hygienickými standardy, tedy nepředpokládáme šíření v České republice, protože přece jenom hygienické standardy jsou v ČR na poměrně vysoké úrovni,“ uvedla Gottvaldová. Hygienici přesto přijali některá protiepidemická opatření. Kontaktovali mimo jiné letecké společnosti, s kterými Češi cestovali, a firmy, pro které pracovali.

Báli se jí jako moru
Naši předkové vnímali choleru coby stejně nebezpečné onemocnění jako mor. Nemoc způsobuje prudké průjmy, pacienta pak zabíjí extrémně silná dehydratace. Bakterie zvaná vibria se šíří vodou kontaminovanou fekáliemi. České země zažily několik epidemií cholery. Poprvé byla nemoc na území Česka zaznamenána roku 1832. Znovu ji historické prameny popisují během prusko-rakouské války v roce 1866. Tehdy podle Ottovy encyklopedie zemřelo v Rakousku-Uhersku 120 tisíc lidí. Jednu z epidemií popsala Božena Němcová ve své novele V zámku a podzámčí. Ještě v Ottově slovníku naučném se uvádí úmrtnost až 50 procent, dnes nepřežije méně než jedno procento nemocných.Naposledy před 15 lety

Cholera se v Česku objevila naposledy v roce 2002, kdy v nemocnici skončili dva pacienti. Jeden se nakazil v Thajsku, druhý v Indii. Před tím si chorobu přivezl Čech v roce 1986 z Egypta. V roce 1970 se tehdejší Československo potýkalo s malou epidemií na východě Slovenska.

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová

Jak se choleře bránit
*Onemocnění hrozí ve střední Americe, celé subsaharské Africe a jihovýchodní Asii. Před cestou sledujte aktuální informace o možné lokální epidemii cholery.
*Zvažte očkování. Pamatujte však, že má jen omezenou časovou účinnost. Obvykle od půl roku do dvou let. Navíc nechrání stoprocentně. Imunita po prodělaném onemocnění je zhruba tři roky.
*V rizikových zemích pijte jen balenou vodu. Ovoce a zeleninu omývejte také jen balenou vodou.

Víte, že...
...ve válkou sužovaném Jemenu se dramaticky zvyšuje výskyt cholery – jen od konce dubna bylo zaznamenáno více než 23 tisíc nových případů nákazy a 323 úmrtí?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.