Pozor! Bezinka začíná kvést | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pozor! Bezinka začíná kvést

Bezinky jsou účinným antioxidantem.
Bezinky jsou účinným antioxidantem. (Foto: scom, ara)

Bezinka se vždycky těšila velké úctě, staří Germáni dokonce uctívali Frau Holle, Bezovou matičku. Odolný a nenáročný keř roste všude a květy, plody i listy mají široké využití. Nepropásněte svou chvíli, bezinka právě začíná kvést!

„Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni," říkávaly už naše prababičky. A měly pravdu. Heřmánek je výborná léčivka, ale s bezinkou si nezadá.  Bezinky léčí nejen svou šťávou, ale i kůrou, květy a plody. Mají především protizánětlivé účinky. Užívají se nejen při nachlazení, ale i na popáleniny nebo řezné rány. Produkty z bezu jsou osvědčeným domácím prostředkem na nachlazení. Používají se také jako domácí prostředek proti revmatismu.


Plody bezinek obsahují:
* vitamín C a B
* ovocné kyseliny
* etérické oleje (nacházejí se v květech)
* antioxidanty

Květ černého bezu
* čistí krev
* zbavuje tělo usazenin
* léčí revmatismus
Med z černého bezu
Budete potřebovat:  30 květů černého bezu, ¾ l vody, 1 citron (s kůrou), 1 a ½ kg cukru, 2 sáčky vanilkového cukru

Postup: Květy bezu povaříme asi 10 minut s citronem a poté necháme vylouhovat 24 hodin. Výluh scedíme, přidáme oba druhy cukru a vaříme do zhoustnutí. Pak naplníme do čistých sklenic a uskladníme v temnu. Užíváme proti nachlazení.

Sirup z černého bezu
Budete potřebovat:  40 květů černého bezu, 6 l převařené vychladlé vodyvody, 4 a ½ kg cukru, 40 g kyseliny citronové, 1 balíček kyseliny sorbové

Postup: Květy opláchneme, pak namočíme do vody, kde je necháme 24 hodin. Pak scedíme a do výluhu přidáme cukr, kyselinu citronovou a sorbovou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Roztok nalijeme do lahví, vymytých horkou vodou a uložíme v chladu.


Smažené bezové květy
Budete potřebovat: 3 vejce, 12 květů černého bezu, 200 ml bílého vína, špetku soli, hladkou mouku, olej, med

Postup: Rozšleháme víno s vejci, přidáme sůl a přisypáváme mouku, aby se vytvořilo těsto husté asi jako na palačinky. Místo vína je možné použít i mléko.  V těstě pak obalíme omyté a osušené květy černého bezu a smažíme je na rozpáleném oleji dozlatova. Smažené květy pak pokapeme rozpuštěným medem.

Bezinkové víno
Budete potřebovat: 1,25 l bezinek, 4 l vody, 1½ kg cukru, vinné kvasinky

Postup: Bezinky opláchněte a dejte do hrnce. Zalijte 4 litry vody a 20 minut povařte. Po vychladnutí bezinky vymačkejte a do získané šťávy přidejte cukr. Pak nechte přejít varem. Když je šťáva vlažná, dejte do ní vinné kvasinky a nechte demižonu s kvasnou zátkou vykvasit. Pak víno stočte do lahví.


Čaj z černého bezu
Budete potřebovat:  2 lžičky sušených bezových květů

Postup: Do hrnku nasypeme2 lžičky sušených bezových květů, zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Pak nález přecedíme.
Preventivně působí proti skleróze, výborný je na nachlazení.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.