Úřady kašlou na vozíčkáře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Úřady kašlou na vozíčkáře

Otevřít okno z vozíčku se dá jedině holí. Na horní skříňky Milan Broum také nedosáhne.
Otevřít okno z vozíčku se dá jedině holí. Na horní skříňky Milan Broum také nedosáhne. (Aha! – Martin Průša)

TÁBOR – Tak to je síla! Úředníkům radnice v Táboře je úplně jedno, jak žijí postižení lidé, bydlící v městských bezbariérových bytech. Ty jsou určeny postiženým spíše na papíře než ve skutečnosti. Jeden z obyvatelů bytu, důchodce Milan Broum (64) upoutaný na vozíček, se tak nemůže dostat domů, těžko si uvaří a bez pomoci si ani neotevře okno. Hlavně že platí!

A jak bydlí, je jim fuk!

Milan Broum se v prosinci nastěhoval do nového bytu v táborské Leskovecké ulici. Doufal, že se mu v bezbariérovém bytě změní život k lepšímu. Je upoutaný na vozíček a byt měl být přizpůsoben právě jeho handicapu. Nad kuchyňskou linkou ale architekt zřejmě vůbec nepřemýšlel, nad okny jakbysmet a stejně je na tom i ostatní vybavení bytu. „Když si chci otevřít okno, musím holí. Když si chci uvařit na sporáku, který není snížený, musím dávat pozor, abych se neopařil. A když myji nádobí, vodu mám všude,“ postěžoval si Aha! vozíčkář

To ale není všechno! Na horní skříňky na lince pan Broum nedosáhne ani ve snu, a když se chce osprchovat, vodu má po celé koupelně, protože sklon u sprchy je špatný. Kuriozní je i přístup k domu včetně chodníku. „U chodníků chybí nájezdy, a tak musím přes celou silnici. Zatím mě naštěstí nic nesrazilo. Ten, co to tu vymýšlel, nemá mozek,“ říká nazlobeně Broum.

Radnice sice přislíbila nápravu, ale stále se nic neděje. „Stížnosti pana Brouma i případně dalších handicapovaných prověříme a sjednáme nápravu,“ slibuje místostarostka Zuzana Pečmanová.

Výhrady k tomu, jak se chová město a zvláště sociální odbor k postiženým v Táboře, mají i další obyvatelé ze stejné ulice. „Mám mentálně postiženého syna a nepotřebuji nízkou linku, naopak. Se zvýšením ale dělá město strašné problémy. Pan Broum by naopak potřeboval nižší, a dají mu vysokou,“ nechápavě kroutí hlavou Markéta Boháčová.

Kvůli přístupu úředníků, kteří se o problémy dlouhodobě nezajímají, teď nájemníci chtějí poslat stížnosti na Jihočeský kraj i ministru práce a sociálních věcí. Ten přiznal, že se některými podněty už sám zabývá. „Ano, řešíme teď problémy, které se týkají sociálního odboru města a na další stížnosti, o kterých vím zatím z doslechu, čekám,“ řekl Aha! ministr Petr Nečas.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.