Nemoc by už neměla být cesta do chudoby: Poslanci zvýšili nemocenskou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nemoc by už neměla být cesta do chudoby: Poslanci zvýšili nemocenskou!

Zaměstnancům se teď bude stonat lépe, na nemocenské dostanou víc peněz.
Zaměstnancům se teď bude stonat lépe, na nemocenské dostanou víc peněz. (Foto ara)

Dlouhodobá nemoc už člověka nezruinuje. Poslanci včera schválili navýšení nemocenské. Největší změna se týká lidí, kteří jsou doma déle než 2 měsíce. Nově mohou dostat 72 % z vyměřovacího základu.

Zákon by mohl začít platit od příštího roku, pokud jej schválí Senát a podepíše prezident. Změnu pocítí hlavně dlouhodobě nemocní. Dosavadní praxe je, že první tři dny je marod doma zadarmo a poté mu zaměstnavatel vyplácí náhradu mzdy. Od 15. dne nemoci pak dostává 60 %.
Pokud by byl nemocný doma déle než měsíc, zvýší se nemocenská na 66 %. Po dalším měsíci by to bylo o dalších 6 % víc. Výdaje státu by se podle předkladatele návrhu Jaroslava Zavadila (73, za ČSSD) vyšplhaly až na 2,7 miliardy korun. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (48, ČSSD) řekla, že zákon vrací věci do doby před škrty způsobenými ekonomickou krizí.

E-neschopenky budou
Sněmovna schválila i zavedení elektronické neschopenky. Podle úpravy Jiřího Běhounka (65, za ČSSD) zůstala i možnost jejich papírové podoby. Vznikl by také registr ošetřujících lékařů, který by spravovalo ministerstvo práce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.