7 rad na daň z nemovitosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

7 rad na daň z nemovitosti!

Daň platí pro všechny majitele pozemků a staveb.
Daň platí pro všechny majitele pozemků a staveb. (Foto Profimedia, ara)

Už jen necelých 14 dní zbývá na zaplacení daně z nemovitosti. Všichni majitelé pozemků a staveb by měli poslat peníze na účet finančního úřadu do 31. května. Aha! vám objasní nejdůležitější věci, které o téhle dani musíte vědět.

1. Koho se to týká
Povinnost zaplatit do 31. května daň z nemovitých věcí platí pro všechny majitele pozemků a staveb, kteří vlastnili nemovitost k 1. lednu 2017. Ti, kteří jí získali později, budou daň platit až příští rok.

2. Složenka ve schránce
Složenku k placení daně byste měli najít ve své schránce. Nejpozději by vám měla dorazit do 19. května. Pokud nedorazila, zavolejte na krajský finanční úřad, na jehož území je nemovitost.

3. Kolik zaplatíte
Výše daně se odvíjí od typu nemovitosti a obci, ve které se nachází. „Trvalé bydliště majitele nehraje roli, daň vždy platí finančnímu úřadu kraje, na jehož území se nachází nemovitost,“ uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz.

4. Jde to i na splátky
Je částka uvedená na složence nad vaše finanční možnosti? Pokud je nižší než 5000 Kč, máte smůlu a musíte ji celou zaplatit do 31. května. Pokud ale přesáhne částku 5000 Kč, je možné ji rozdělit do dvou splátek. První je třeba uhradit do 31. května, druhou do 30. listopadu.

5. Bez výjimky...
Nepřišla vám složenka? Placení se nevyhnete. „V případě, že složenka nedorazí, rozhodně to neznamená, že majitel nemovitosti daň platit nemusí. Pokud má útržek z loňské složenky, stačí zaplatit daň ve stejné výši a na stejný účet jako před rokem. Jestli si výší platby není jistý, může se obrátit na příslušný finanční úřad podle území, na kterém se nemovitost nachází. Při osobní návštěvě je možné vyměřenou částku zaplatit přímo v pokladně,“ vysvětluje daňová poradkyně Blanka Štarmanová.

Daň platí pro všechny majitele pozemků a staveb.

6. Poštovné zdarma
Od loňského roku je pro fyzické osoby platba za daň z nemovitých věcí osvobozena od poplatku. Znamená to, že pokud platíte daň složenkou, neplatíte za poštovné ani korunu. Platbu můžete provést i převodem z účtu, pomocí QR kódu (je součástí složenky), hotově v pokladně finančního úřadu nebo přes SIPO.

7. Zpoždění s pokutou
Se zasláním peněz neotálejte. Částka by měla být na účet »finančáku« připsána nejpozději 1. června. Platbu převodem nebo složenkou je tedy třeba provést nejpozději o jeden den dříve. „Do 8. června, tedy dalších pět pracovních dní, správce daně ještě žádné sankce nevyměřuje. Poté už ale nabíhají úroky z prodlení, které činí 14,05 procenta z vyměřené daně za rok,“ vypočítává daňová poradkyně. Pokud ale dlužíte méně než 200 korun, pokutu platit nebudete.

Podali jste přiznání?
Získali jste vloni nemovitost, ale složenku k placení daně jste ve schránce nenašli? Nejspíš jste zapomněli na konci ledna podat daňové přiznání k dani z nemovitosti. „V takovém případě je nutné přiznání podat co nejdříve a počítat se sankcemi,“ upozorňuje Štarmanová.

Daň platí pro všechny majitele pozemků a staveb.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.