Netradiční závod - Dračí loděna Vltavě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Netradiční závod - Dračí loděna Vltavě

I letos vyjedou na Vltavu desítky dračích lodí.
I letos vyjedou na Vltavu desítky dračích lodí. (archiv)

PRAHA – Desítky dračích lodí budou už zítra vládnout Vltavě. Závod se bude konat mezi pražským Palackého mostem a Železničním mostem a navštíví ho tisíce diváků. Souboj posádek je totiž jubilejní, pojede se již desátý ročník!

Nad Vltavou se během víkendu ponese rytmické bubnování, které bude udávat tempo veslařům. „Do Prahy přijede mnoho tuzemských i zahraničních dračích posádek,“ řekl Aha! Petr Klimbera z České asociace dračích lodí.

Na 200 a 2000 metrů dlouhé trati se utká okolo tisícovky soutěžících zhruba na padesáti lodích. Pro diváky zajímavý bude jistě vložený supersprint na sto metrů o speciální ceny. Ve spolupráci s organizací Múzy dětem bude připraven i závod pro děti z dětských domovů a chybět nebude ani kategorie posádek firem a korporací přátel. „Akce zahajuje letošní spolupráci s Pražskou pláží, kdy se bude možné věnovat dragonboatingu v této lokalitě po celou sezonu,“ tvrdí Klimbera.

Přes dva tisíce let stará tradice pádlování na dračích lodích pochází ze starověké Číny. Lodě odvozené od boha vod – draka – jsou 12,5 metrů dlouhé a pojmou dvacet pádlujících, deset nalevo a deset napravo. Na konečných dvaadvacet členů posádky je pak doplní kormidelník na zádi a bubeník sedící na vysoké stolici vpředu, který údery do koženého bubnu udává rytmus pádlování. Přídě a zádě lodí zdobí vyřezávaná dračí hlava a ocas.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.