S ANO provázaná Schillerová ministryní financí nebude! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

S ANO provázaná Schillerová ministryní financí nebude!

Ministr financí Andrej Babiš a jeho oddaná Alena Schillerová.
Ministr financí Andrej Babiš a jeho oddaná Alena Schillerová. (Foto ČTK, ara)

Poraženecký výraz protáhl včera tvář ministra financí Andreje Babiše (62, ANO). Narazil totiž u premiéra Bohuslava Sobotky (45, ČSSD) s nominací Aleny Schillerové (53) jakožto své nástupkyně. Sobotka tvrdí, že je s Babišem moc provázaná. A její obdivné pohledy, jimiž se snaží potěšit svého skleslého šéfa, to tak trochu potvrzují...

Premiér Sobotka včera odmítl nominací Schillerové jako ministryně financí s tím, že by byla »prodlouženou rukou« Babiše. Ten výměnou za svého nominanta vládu opustí. U Schillerové mu to nevyšlo, s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (50, ANO), kterého navrhoval na 1. místopředsedou vlády, ano.
„Nemám jako předseda vlády důvěru v to, že dosavadní náměstkyně pro oblast daní Schillerová bude garantovat jednoznačné, důsledné a nestranné prošetření kauz korunových dluhopisů, či dalších daňových problémů současného ministra financí,“ prohlásil předseda vlády.
Jeho rozhodnutí mimo jiné ovlivnilo, že rodina Schillerové má podle Sobotky silné vazby na brněnské hnutí ANO a jednoho z jeho největších sponzorů Davida Rusňáka, který místní organizaci daroval 1,5 milionu Kč. Podnikatel je zetěm Schillerové.

Schillerová: Pošpinili mě!
„V mém životě není nic, za co bych se mohla nebo měla stydět, nebo co bych měla skrývat. Jsem v šoku z těch argumentů, které padají. Jsem celý život státní úředník, nemám politické ambice,“ bránila se Schillerová, která ve státní správě pracuje od roku 1993. Sobotkův postoj vnímá jako pošpinění své profesní cti. „Můj život je úplně obyčejný. Buď jsem byla v práci, nebo se starala o rodinu. Odmítám, že bych jakýmkoli způsobem brzdila kontrolu korunových dluhopisů. Nikdy bych nic takového neudělala, celý život jsem pracovala pro stát a vždycky jsem to vnímala jako službu,“ hájila se. Navíc Sobotkovi vyčetla, že s ní nikdy nemluvil »mezi čtyřma očima«.

Babiš: Jak utrhnout ministra
Vicepremiér Babiš byl Sobotkovým odmítnutím zaskočen, ale téměř rezignovaně jej přijal. Zítra prý přijde s novým kandidátem. Na dotaz Aha! ovšem nebyl schopen říct ani jméno ani počet lidí, které měl v případě neschválení Schillerové v záloze. Odpověděl jen, že nebude snadné někoho najít, protože odborníci »nerostou na stromech«. Variantu, že by resort dočasně řídil sám premiér nebo jím pověřený sociální demokrat, označil Babiš za konec spolupráce. „Tím pádem by koalice skončila, protože to by porušovalo už absolutně koaliční smlouvu,“ rozčílil se. Sám přitom nechce být tím, kdo koalici vypoví.

Politolog Oskar Krejčí pro Aha!: Babiš? Vypadá poraženě
Jak na vás působilo včerejší vystoupení ministra financí Babiše a jeho náměstkyně Schillerové? „Poraženecky. Hnutí ANO působí poraženecky. Nechápu, proč přijalo pozici v defenzívě. S nominací náměstkyně Schillerové už nemělo ANO vůbec přicházet. Jakmile premiér odvolal ministra financí a předsedu jedné z koaličních stran, mělo ANO okamžitě vypovědět koaliční smlouvu. To, že to neudělalo, byla politická chyba. V tuto chvíli už Babiš mohl naplno věnovat energii kampani a ne obraně. To, že ANO setrvává na svých pozicích i za cenu odrážení útoků, může nasvědčovat tomu, že lidé za něj zvolení mají rozdělané nějaké obchodní projekty, které chtějí dotáhnout.“

Co na to poslanci hnutí
Helena Válková (66, ANO), místopředsedkyně ústavně-právního výboru: „Doufala jsem, že pan premiér nominaci paní náměstkyně Schillerové přijme. Že tak neučinil, nás dostává k tomu, abychom vypověděli koaliční smlouvu. Nejsem ale členkou nejužšího vedení, a tak o tom nerozhoduji. Pro předčasné volby ale nejsem, protože by pod stůl spadla celá řada zákonů pro lidi, které v ústavně-právním výboru čekají na schválení.“
Roman Kubíček (54, ANO), místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO: „Je škoda, že pan premiér s nominací paní Schillerové nesouhlasil, považuji ji za kvalitní kandidátku. O novém jménu budeme diskutovat dnes. Za sebe zatím nehodlám hlasovat o nedůvěře vládě.“

Odposlechy ministra vyšetřují
Kvůli odposlechům Babiše se včera sešla Bezpečnostní rada státu. Řešily se nahrávky, na nichž ministr financí probírá s bývalým novinářem MfD Markem Přibilem články na politické rivaly. Vicepremiér odmítl, že by od Přibila dostal živý policejní spis (tzn. případ, který je právě vyšetřován – pozn. red.). Členové rady byli prý ujištěni, že nahrávkami se zabývá policie.



Přečtěte si
-bello-
17. 5. 2017 • 00:15

Kristepane, on jako ministr je tam ve střetu zájmů a jeho náměstkyně taky , nehledě na to, že když " nikdy neměla politické ambice" neměla lézt do strany.Žádné strany ! Apolitický člověk tohle nedělá. Jenže u Babiše zaměstnanec buď musel být jeho straník, nebo prtostě nebyl přijat, neprošel kádrováním Bureše ze Slovenska

jity
16. 5. 2017 • 10:58

Sobotka bude také pěkný mstivák, nemají si se Zemanem co vyčítat.

hejhej
16. 5. 2017 • 09:07

So otka vyvolal vládní krizi a neustále jí prodlužuje se záměrem, dostat se k financím. jednak potřebuje zaplatit dluh pozůstalým právníka ( přehlíží soudní rozhodnutí) a pak rozkrást, co ministr babiš našetřil. Vždyď Spbotka, co by neschopný ministr financí uvedl stá do velkých dluhů a nyní se spřáhl s nejhorším politikem Kalouskem. Jedině předčasné volby vyřeší Sobotkovu krizi.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.