Vědci dali tvář pravěké šamance! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vědci dali tvář pravěké šamance!

Sochař Jindřich Bílek se svým dílem.
Sochař Jindřich Bílek se svým dílem. ( Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, Moravské zemské muzeum)

Jen obživnout! I to napadne návštěvníky brněnského Pavilonu Anthropos, až spatří bustu šamanky žijící před 30 tisící léty v komunitě lovců mamutů v Dolních Věstonicích. Jedinečné dílo českých a ruských vědců je vystaveno dnes poprvé!

Tvář pravěké ženy je dílem antropologů a sochaře Jindřicha Bílka. Stvořili ji ze silikonu, skutečných vlasů a skleněných očí, konzultace vedli i s odborníky při Ruské akademii věd. Už první pohled napoví, že žena měla hendikep, v dětství si při pádu na bradu zlomila spodní čelist. „Obličej jí zůstal asymetrický. To znamená mimo jiné křivý úsměv, svěšený ústní koutek, levá očnice zapadlá do lebky,“ vysvětlil specialista na dětskou obličejovou chirurgii Jiří Ramba. Možná i právě to ji předurčilo k významné roli ve spirituální sféře a stala ve své komunitě uctívanou osobností, což prokázala podle archeologů i skrčená poloha kostry při odkrytí hrobu v roce 1949. Navíc měla v ruce sevřených 10 špičáků lišky.

Na video se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivoadler
14. 5. 2017 • 16:51

Nález byl zveřejněn už asi před 10 lety. Prý první podobizna ženy na našem území. Už tehdy zřejmě platilo: křivá huba, křivý charakter.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.