VLÁDNÍ KRIZE: Valachová rezignovala, Babiš odolává! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

VLÁDNÍ KRIZE: Valachová rezignovala, Babiš odolává!

Kateřina Valachová a Andrej Babiš.
Kateřina Valachová a Andrej Babiš. (Foto: ČTK, ara)

Zatímco Andrej Babiš (62, ANO) s Bohuslavem Sobotkou (45, ČSSD) se už několik dní handrkují o to, kdo má z vlády odejít, podobné přetahování není nic pro Kateřinu Valachovou (40, ČSSD). Ministryně školství včera ohlásila překvapivý odchod z vlády!

Důvodem dobrovolného konce Valachové je kauza přerozdělování dotací pro fotbal, kvůli které ve vazbě skončil fotbalový boss Miroslav Pelta i náměstkyně Valachové Simona Kratochvílová. Včera odpoledne na brífinku ministryně ještě tvrdila, že pro svou rezignaci kvůli dotační kauze nevidí důvod. „Rozhodně chci ubezpečit veřejnost, že se nedržím funkce jako klíště, neutíkám před odpovědností,“ uvedla. O necelé dvě hodiny později už otočila o 180 stupňů.

Přiměl ji Babiš
„Nechci se stát Andreji Babišovi záminkou k tomu, aby různým způsobem odvracel pozornost veřejnosti od svých závažných problémů,“ zdůvodnila svůj odchod ministryně. Její oznámení uvítala opozice, která jí původně vyčítala, že v kauze dotací hraje mrtvého brouka. Za toto své rozhodnutí si Valachová vysloužila poděkování. Odejít chce ke konci měsíce, Hrad už se nechal slyšet, že demisi Valachové bude řešit až po návratu prezidenta z Číny, 18. května.

Proč vlastně odchází
Policie minulý týden kvůli možnému zneužívání sportovních dotací vtrhla na ministerstvo školství i v sídle fotbalové asociace (FAČR) na Strahově. Podle médií se náměstkyně Valachové Simona Kratochvílová domlouvala s fotbalovým bossem Peltou na přípravě dotací. Oba skončili ve vazbě, Valachová, byť v kauze nebyla obviněna, ještě včera před svou rezignací oznámila, že dotační program investic do sportu za miliardu korun pozastavuje.

„V případě FAČR je ta situace velmi vážná a je to právně velmi složitá situace. FAČR bude mít obrovský problém získat dotace i v novém hodnocení programu pro sportovní svazy, protože je obviněnou osobou,“ uvedla Valachová. To vyvolalo vzrušení ve fotbalovém hnutí. Rozhodnutí označila asociace za nepřijatelné a likvidační...

Co si o tom myslí politici:
Předseda Sněmovny Jan Hamáček (38, ČSSD)
„Vážím si Kateřiny Valachové, odvedla kus práce a je to charakter. Věřím, že Andrej Babiš si z ní vezme příklad v zájmu státu a politické kultury.“

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek (56)
„Ministryně Valachová má můj respekt. Chápe, co je to politická odpovědnost a má odvahu ji přijmout.“

Předseda Starostů Petr Gazdík (42)
„Ministryně Valachová projevila odpovědnost v době, kdy někteří zásady politické kultury nectí vůbec.“

Premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD)
„Děkuji Kateřině Valachové za odvedenou práci a za její odpovědné rozhodnutí, které je v zájmu slušné politické kultury v naší zemi.“

Ministr financí Andrej Babiš (62, ANO)
„Já to beru jako další nátlak na mě. Valachová rezignovala pravděpodobně proto, že nejbližší člověk pana premiéra (Karel Březina pozn. red.) pravděpodobně korupci organizoval.“

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš (68)
„Oceňuji krok paní ministryně Valachové. Takto by to mělo v politice fungovat.“

Aha! oslovilo politology, aby se vyjádřili k současnému vývoji: 25 otázek a odpovědí o vládní krizi!

Ztrácíte se ve vládní krizi? Zajímá vás, jaká je cesta z demisí, ústavních formulek a odposlechů? Redakce Aha! se na další možné dění zeptala dvou politologů, Jana Kubáčka (35) a Lukáše Jelínka (43).

1. Co by měl v současné vnitropolitické krizi udělat prezident Miloš Zeman (72)?
V podstatě pro něj nejlepší variantou, aby si udržel dobrou pověst, je, aby všechny zúčastněné pozval na krátkou konzultaci a přijal demisi Andreje Babiše (62, ANO), ale v takové podobě, aby dohodl kompromis mezi ANO a ČSSD.

2. Co by měl v současné vnitropolitické krizi udělat premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD)?
Musí dohodnout kompromis uvnitř ČSSD a musí vyčkat na přijetí demise. Po tu dobu musí obhájit svoji pozici a pořád vysvětlovat důvody k odvolání Babiše, protože ty nejsou veřejnosti příliš známé.

3. Co by měl v současné vnitropolitické krizi udělat ministr financí Andrej Babiš?
Pro něj je nejideálnější nabídnout gentlemanské řešení v podobě svojí demise a přijít s nástupcem, čímž by předešel Sobotku i Zemana a měl by čas na svoji kampaň. Navíc by veřejnosti ukázal svoji smířlivou tvář.

4. Může premiér žádat odvolání ministra k určitému datu a nepřipojit jméno jeho nástupce, což mu vyčítá prezident?
Velice často se děje, že premiér požaduje odvolání k určitému datu a je běžné, že až potom se řeší jméno nástupce. Je to formalismus a tak zajetá zvyklost, že tady má pravdu premiér a tahá za delší konec provazu, čímž dostal prezidenta do úzkých.

5. Jak dlouho může Zeman s odvoláním Babiše otálet?
Maximálně v řádu týdne, dvou s odůvodněním, že je na zahraniční cestě. V krajním případě do měsíce. Pak už by to mohlo být vnímáno jako porušování ústavy.

6. Čím může Zeman odvolání protahovat?
Může se odvolat pouze na závažné důvody. Kromě zahraniční cesty jsou to závažná jednání v rámci Evropské unie nebo OSN či nějaká závažná ústavní krize, jaká byla v roce 1968. Mohl by tvrdit, že se podrobněji seznamuje s důvody odvolání.

7. Může prezident v případě Babiše oprávněně argumentovat koaliční smlouvou, která k odvolání ministra požaduje souhlas i šéfa příslušné strany?
Je to velmi nestandardní, protože Ústava je výš a má jednoznačně přednost. Tento argument by obstál u premiéra, u vicepremiérů, ale ne u prezidenta republiky.

8. Jak lze Zemana k odvolání ministra donutit?
Jednak nespokojeným veřejným míněním, protože prezident je volen přímo, nebo předběžným vyjádřením Ústavního soudu, ústavní žalobou nebo vyjádřením Sněmovny nebo Senátu.

9. Za jak dlouho může Ústavní soud rozhodnout?
Podle Kubáčka může Ústavní soud dát předběžné stanovisko. Pokud k němu doputuje ústavní žaloba, tak ten verdikt by mohl být v řádu 14 dnů nebo tří týdnů od jejího podání. S tím ale Jelínek nesouhlasí a argumentuje pracovní vytížeností soudu, kdy by mohl rozhodnout až po několika měsících.

10. Měli i předchozí prezidenti problém s odvoláním ministrů?
Jak Václav Havel (†75) tak i Václav Klaus (75) prodlužovali odvolání některých ministrů, ale bylo to v řádu týdnů, ne měsíců. Precedent je tady odvolávání Josefa Zieleniece (71, ODS) Václavem Havlem.

11. Je možné, aby krize vyvrcholila pádem Zemana?
Může to ohrozit jeho znovuzvolení. Jeho odvolání je ale velmi nepravděpodobné.

12. Měl by prezident v době domácí politické krize vůbec jezdit na návštěvu Číny, když i někteří ministři z jeho doprovodu cestu vynechávají?
Když to není ústavní krize a ta cesta je dlouhodobě plánovaná, tak má zahraniční cesta přednost.

13. Kdo může nahradit Babiše?
Oba politologové se shodli na náměstkyni Aleně Schillerové (53). Je loajální, je to člověk z ministerstva a navíc žena středního věku, což je marketingově výhodné.

14. A kdo eventuálně Sobotku?
Kubáček by vsadil na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (60, ČSSD) nebo na někoho z vysokých představitelů ČSSD. Nabízí se předseda Sněmovny Jan Hamáček (38) nebo šéf Senátu Milan Štěch (63). I Jelínek souhlasí se Zaorálkem, ale jako druhou možnost udává ministra vnitra Milana Chovance (47).

15. Znamenal by konec Babiše ve vládě rozpad koalice?
Ne nutně. Pokud tam zůstanou ministři za ANO a pokud Babiš navrhne přijatelného kandidáta, tak vláda padnout nemusí.

16. Co se stane, když padne koalice?
Dá se očekávat, že by začalo vyjednávání o vládě nové, pravděpodobně na základech staré koalice.

17. Jaká je role KDU-ČSL?
Kubáček vidí za jednáním strany taktiku »dva se perou, třetí se směje«. Snaží se být neutrální a uklidňovat situaci, protože jim to přináší body u voličů. Podle Jelínka ale patří lidovci k velkým kritikům Babiše ohledně dluhopisů a budou spíše stát za Sobotkou.

18. Vyřešily by něco předčasné volby?
Kubáček se přiklání k tomu, že by toto řešení vůbec nic nepřineslo. Pouze by byly zbytečně drahé. Podle něj je to nejméně vhodné řešení. Jelínek se k nim tak odmítavě nestaví a tvrdí, že by mohly rozčísnout situaci a ukázat, kdo má podporu voličů.

19. Je reálná úřednická vláda?
Podle odborníků se jedná o velmi nepravděpodobné řešení.

20. Kdy by vláda musela žádat znovu o důvěru?
Pokud by z jejího čela odešel premiér a tím padla celá vláda. Nová by musela požádat Sněmovnu o vyjádření důvěry od momentu sestavení do třiceti dnů.

21. Můžou nahrávky Babiše znamenat konec jeho politické kariéry?
Spíše ji zkomplikují a odrazují některé váhavé voliče. Jeho skalní přívržence to může naopak utvrdit v jejich volbě.

22. Lze považovat skutečnost, že v jedné nahrávce Babiš hovoří s novinářem o obsahu »živého« zpravodajského svazku, za velký problém?
Je to velmi zásadní problém. Pro Andreje Babiše to může znamenat vyšetřování a oplétačky se soudem. Je to velmi závažné provinění a může to znamenat velké komplikace do budoucna.

23. Čeká ANO a Andreje Babiše kvůli zveřejněným odposlechům podobný pád jako před lety ODS v případě nahrávek Mirka Topolánka (60) z redakce časopisu Lui?
Kubáček si myslí, že ne. Podle něj Babiše spíš čeká vyšetřování a vysvětlování odposlechů policii. Jelínek se zase domnívá, že by to bylo spravedlivé, ale asi k tomu nedojde.

24. Bude z vládní krize před volbami těžit opozice?
Podle toho, jak dlouho se bude krize protahovat a jak se podaří opozici toto téma popsat a obsáhnout. Zatím jsou opoziční strany v pozadí vyhroceného střetu.

25. A mohou mít z ní profit i aktéři krize?
Podle Kubáčka může z krize těžit Babiš, pokud ukáže svoji smířlivou tvář a bude vystupovat jako ten, kdo bude chtít krizi ukončit. Jelínek se naopak domnívá, že by mohla přinést nějaké kladné body Sobotkovi, jelikož se ukázal jako nečekaný lídr.

Expert ho nepodržel
Zase vedle! Miloš Zeman se ve svém výkladu ústavy, podle které s premiérem nemusí skončit celá vláda, zaštítil ústavním expertem profesorem Václavem Pavlíčkem. Na tom by nic zlého nebylo, pokud by Pavlíček Zemanův výklad také sdílel. „Profesoři Pavlíček a Hřebejk, profesor Pavlíček je mimochodem náš nejuznávanější ústavní právník, jasně říkají, že pokud vláda nehlasovala o své demisi, pak platí pouze demise premiéra,“ řekl včera Zeman. Pavlíček ale hned uvedl věci na pravou míru. Podle něj je jednoznačné, že s premiérem padá celá vláda, i když o tom kabinet nehlasoval.

Hrozí mu žalobou
Pokud prezident Miloš Zeman do týdne neodvolá předsedu hnutí ANO Andreje Babiše z vlády, jeho kritici v Senátu navrhnou nejpozději příští úterý projednání ústavní žaloby na hlavu státu. Oznámil to předseda horní komory její předseda Milan Štěch (ČSSD). Žalobou pohrozila Zemanovi už v pátek skupina 27 senátorů.

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL uvedla, že tato skupina se průběžně rozrostla na 34 členů horní komory. Návrh žaloby by podle ní mohl být připraven v řádu dnů. Štěch podotkl, že k projednání návrhu by bylo svoláno zasedání Senátu. K přijetí návrhu žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory.

Prezident prozradil adepta na premiéra: Chtěl jsem Zaorálka!
Kdyby si premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD) nerozmyslel demisi své vlády, současný šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (60, ČSSD) mohl rychle povýšit. Miloš Zeman si totiž na něj pomýšlel coby na nového premiéra.
Zeman včera při návštěvě Libereckého kraje prozradil, že Zaorálka chtěl jmenovat premiérem po návratu z Číny. „Konzultoval jsem to při svých setkáních s některými představiteli tří koaličních stran, původně ohlášená demise byla ale nakonec stažena,“ řekl Zeman. 

A co na to ministr? „O žádných jiných alternativách není třeba teď spekulovat. Budu se snažit přispět k tomu, aby stávající vnitropolitická krize byla co nejdříve vyřešena. Já na žádnou další funkci neaspiruji,“ napsal Zaorálek na Twitteru. Zemana také zastupitelé grilovali kvůli tomu, že otálí s odvoláním ministra financí Andreje Babiše (62, ANO). Ten řekl, že jeho odvolání brání koaliční smlouva.

Do Číny se Zemanem? Ne!
Děkujeme, ale s vámi neletíme! Zhruba toto vzkázali Miloši Zemanovi (72) sociálnědemokratičtí ministři Milan Chovanec (47), Lubomír Zaorálek (60) a Miloslav Ludvík (53). Ti měli odletět zítra s prezidentem na několikadenní návštěvu Číny, kvůli Zemanově postoji v současné vládní krizi ale svou účast odpískali. „Prostě na to kašleme. ČSSD nezajímají miliardové investice v ČR. Nová pracovní místa. Přednost má pletichaření,“ zkritizoval na Twitteru jejich rozhodnutí hradní mluvčí Jiří Ovčáček.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.