10 rad pro dokonalý trávník: Ať se krásně zelená! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

10 rad pro dokonalý trávník: Ať se krásně zelená!

Jak mít dokonalý trávník?
Jak mít dokonalý trávník? (Shutterstock)

Počasí láká na zahradu a k jaru samozřejmě patří zelenající se trávník. Aby byl i ten váš »jako ze žurnálu«, dodržujte desatero zkušeného trávníkáře. 

1. Ukliďte a vyčistěte
Po zimě je nutné trávník zbavit odumřelé trávy, spadaného listí, jehličí, větviček a jakýchkoli dalších překážek pro sekačku.

2. Prořezejte nebo vertikutujte
Po očištění na vás čeká mech a zplstnatělá tráva. To totiž brání pronikání vody, vzduchu a živin do půdy a vytváří podmínky pro vznik nebezpečných plísní. S mechem a plstí si nejlépe poradíte vertikutací, tedy »prořezáním« půdy do hloubky asi 3 mm.

3. Provzdušněte
Několikrát ročně můžete trávník provzdušnit (vpichy např. vidlemi). Pročešete trávník a zbavíte ho nahromaděné travní plsti a mechu, zvlášť když mulčujete. Provzdušňování pomáhá trávníku vytvořit lepší podmínky pro přístup vzduchu, vody a živin.

Jak mít dokonalý trávník?

4. Dosejte
Po provzdušnění dosejte holá místa novým travním semenem. Vyberte kvalitní osivo a pamatujte, že aby semena vzklíčila, nesmí vyschnout.

5. Pohnojte
Pro růst a boj s plevelem a mechem potřebuje tráva především dusík, fosfor a draslík, ale i další živiny. Dobře pohnojená tráva je hustší, zelenější a odolnější vůči chorobám.

6. Zavlažte
Pro nově vysetá semena je důležitý přísun vody. Když semena ze začátku vyschnou, tak nevyklíčí a musíte provést osev znovu.

7. Odplevelte
Nejčastější plevelem, který se objeví na trávníku, je pampeliška, sedmikráska, jitrocel, jetelíček. Každý druh plevele se objeví v jinou dobu. Nejsnáze se ho zbavíte tak, že ho mechanicky vyrýpnete. Je důležité odstranit ho i s kořeny, jinak vyroste znovu. Na některé druhy plevelů platí pouze chemie.

8. Posekejte
Trávu nechte povyrůst, aby byla stébla silná. Většinou se doporučuje poprvé sekat trávník při výšce 7 až 10 cm a zkrátit jej o třetinu.

9. Upravte
Chcete-li udržet tvar trávníku, je potřeba zpevnit okraje trávníku obrubníky, a pokud trváte na dokonalé zahradě, použijte i zastřihovač.

10. Vyzbrojte se
Pro práci na zahradě potřebujete kvalitní nářadí, nezapomínejte tedy na údržbu. Nechte nabrousit ostří nožů, u benzinové sekačky vyměňte olej, promažte převody a vyčistěte filtr. U akumulátorových pečujte hlavně o baterie.

Jak pečovat o trávník na jaře čtěte ZDE

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.