Po pádu vlády Chovanec tvrdě zaútočil na Babiše! Udělá z něj Zeman premiéra? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Po pádu vlády Chovanec tvrdě zaútočil na Babiše! Udělá z něj Zeman premiéra?

Chovanec: Andrej dnes vydělal čtvrt mega
Chovanec: Andrej dnes vydělal čtvrt mega (Foto Aha! – Jakub Poláček, ara)

Když loni dostali od prezidenta Miloše Zemana (72) hodiny, na kterých bylo nastaveno za pět minut dvanáct, netušili, o jak symbolický dárek jde. Včera se ministr financí Andrej Babiš (62, ANO) a šéf vnitra Milan Chovanec (46, ČSSD) vypravili na Hrad znovu. Čas jejich vlády se totiž nachýlil: Premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD) podal demisi a prezident jí prý hodlá přijmout! Chovanec večer zaútočil na Babiše. 

Po setkání s ním na Hradě to včera uvedl vicepremiér Andrej Babiš (62, ANO). „Pokud má pan premiér pocit, že má odejít, tak ať odejde. Já nemám důvod odcházet, je za mnou vidět úspěšná práce. Hnutí ANO nemá zájem aspirovat na vůdčí pozici ve vládě,“ vyloučil Babiš možnost, že by se po vládní krizi stal premiérem v demisi. Tu doručí předseda vlády Bohuslav Sobotka (45, ČSSD) prezidentovi dnes. Podle Babiše prý prezident také nevidí důvod, proč měnit termín voleb, jak svorně navrhuje opozice.

Chovanec varoval?
Po Babišovi se včera s hlavou státu setkal také ministr vnitra a druhý muž ČSSD Milan Chovanec (46). Proč právě on a ne jeho stranický šéf? „Buď si přišel říct o funkci premiéra v demisi, protože je jediný, z koho má ještě Babiš strach. Nebo přišel s prezidentem vyjednávat případnou angažovanost šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka jako premiéra v demisi. Variantou ale může být předání informací. Chovanec ví něco, co se týká vyšetřování Babiše, a šel prezidenta upozornit. Jinak by setkání ministra vnitra s prezidentem postrádalo logiku,“ řekl Aha! politolog Oskar Krejčí.

Hlavně bez Andreje
Schůzka Chovance s prezidentem se na rozdíl od Babiše uskutečnila bez předchozího ohlášení. Premiér Sobotka prý ale o ní byl informován... Ministr vnitra po schůzce s prezidentem prohlásil, že ČSSD nechce úřednickou vládu a prezident se s ní v tom shoduje. Podle něj také Sobotka nelpí na funkci premiéra, pokud by jeho osoba měla být překážkou vzniku nové vlády. Pro ČSSD je prý ale zásadní, aby v novém kabinetu nebyl Babiš.

Babiš viníkem
O tom, že vláda podá demisi, informoval Sobotka v úterý. Odůvodnil to nejasnostmi, kolem původu Babišova majetku. Vicepremiér údajně dostatečně nevyjasnil i podezření z daňových triků. Možnost odvolat jej premiér odmítl s tím, že by Babiš pak hrál roli mučedníka.
Podle Chovance vznikla vládní krize podezřením, že Babiš krátí daně, což šéf ANO nevysvětlil. Dle Chovance Babiš denně získává nezdaněných 250 000 Kč.

Předčasné volby NE!
Špičky ČSSD ve středu ráno odmítly předčasné volby. S těmi nesouhlasí ani hnutí ANO ani lidovci. „Já si myslím, že by bylo dobré, kdyby volby byly až v řádném termínu,“ řekl šéf sociálně demokratických poslanců Roman Sklenák. Aby se totiž mohly předčasné volby uskutečnit ještě před letními prázdninami, muselo by si 120 poslanců Sněmovnu rozpustit nyní v květnu. Lhůty vyplývají z Ústavy ČR. „Mimořádné volby mohou být nejpozději tři měsíce před řádným termínem. Pokud bychom chtěli jít do předčasných voleb, ty kroky musíme nastartovat okamžitě,“ uvedl Sklenák. „Já bych se klonil k variantě dovládnout do konce,“ dodal. Pro tuto variantu je i hnutí ANO. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek (39) navrhuje, aby dovládla nynější skladba, ovšem bez Sobotky a Babiše. Jak se ale zachová, řekne Bělobrádek až po dnešní poradě s prezidentem Milošem Zemanem (72).

Za co je Babiš kritizován premiérem:
•vydání a možné zneužití korunových dluhopisů Agrofertu k obejití daní
•nejasnosti, jakým způsobem přišel k miliardovému majetku
•nezodpovězené otázky, zda k jeho pořízení použil řádně zdaněné peníze
•skutečnost, že korunové dluhopisy začala šetřit finanční správa až po tlaku vlády a Sněmovny
•nevysvětlené okolnosti, za jakých získal Babiš získal Agrofert, který až do února vlastnil
•způsob, jakým spadly do Babišova impéria firmy Imoba, Profrost , Afeet a Hartenberg

Víte, že...
...koaliční jednání ve středu 10. května podle Sobotky ukáže, zda je možné pokračovat v projektu současné koalice? Svou další roli ve vládě a ČSSD nekomentoval.

Šéf ANO nadával kolegům?

Bez uzardění a jak dlaždič se zřejmě vyjadřuje šéf státní kasy Andrej Babiš! Svědčí o tom zvukové nahrávky, které kolují po internetu.
V útržcích konverzací vzniklých nejspíš kdesi v kuloárech jde zejména o nadávky. Hlas nápadně podobný Babišovu v nich členy vlády častuje ostrými výrazy. Ušetřen není ani premiér. Vulgarity schytala i někdejší šéfredaktorka Mladé fronty DNES – deníku patřícího do Babišova impéria. Na dalších nahrávkách je zase zachyceno, jak Babišův hlas úkoluje redaktory MfD.
„Já určitě nic neovlivňuji, já ty nahrávky neznám. Jenom můžu říci, že je velice podivné, že někdo sleduje vicepremiéra a nahrává nějaké věci. Já jsem to neslyšel a považuji to za špínu a součást kampaně, která proti mně probíhá,“ řekl k tomu včera Babiš.
Premiér Sobotka nahrávky komentoval na twiteru: „Mnohokrát jsem slyšel Babiše, že svá média neovlivňuje a neřídí. Tohle ukazuje, že veřejně lhal.“




Přečtěte si
ceskarebelka
4. 5. 2017 • 10:21

ano mají Zaorálka

adeso
4. 5. 2017 • 09:03

znám Zemana a jeho vztah k ČSSD, která přece kdysi dávno při jeho první kandidatuře zradila. Takže pokud chce smést ČSSD z mapy tak navrhne Chovance, většího vola tam totiž už asi nemají

hejhej
4. 5. 2017 • 07:38

Jsou ti socani tak hloupí nebo jim radí ještě někdo hloupější? Po vyšších preferencí p. Babiše ho začali pomouvat, špinit, nic se neprokázalo, poslední kauza s dluhopisy, které vymyslel opilec Kalousek a socani vč.Sobotky seděli v PS se snažili donuti, aby p. Babiš odstoupil.Když na jejich hnusný nátlak nepřistoupil, podal idiot Sobotka t.zv.demisi a opět začíná špína, jak odstavit Babiše, aby neodkryl rozkrádačky politiků.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.