Roztržitý galerista: V taxíku nechal obraz za 40 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Roztržitý galerista: V taxíku nechal obraz za 40 milionů!

Takhle nějak vypadal zapomenutý obraz: »Prostorových konceptů« namaloval Fontana spousty.
Takhle nějak vypadal zapomenutý obraz: »Prostorových konceptů« namaloval Fontana spousty. (Foto Profimedia.cz, Lothar Wolleh)

Zapomenout v taxíku třeba deštník nebo čepici? To se může stát... Ale nechat v drožce umělecký artefakt v hodnotě několika desítek milionů, to už je kumšt! Právě to se ovšem podařilo jednomu obchodníkovi s uměním z Paříže.

Minulý čtvrtek v podvečer převážel malý obraz zvaný Concetto spaziale (Prostorový koncept) z roku 1965. „Jedná se o obraz od Lucia Fontany, italského malíře a sochaře argentinského původu, zakladatele hnutí Prostorovost,“ upřesnil pro deník Le Parisien zdroj blízký vyšetřování.

Snad aby se dílu nic nestalo nebo ho nemusel držet na sedačce, dal ho samozřejmě taxikářovi do zavazadlového prostoru. Ale v cíli už si ho nevyzvedl a šofér mu to také nepřipomněl. Za těch dvacet, třicet minut jízdy na náklad asi oba zapomněli. Nebohého galeristu navíc vyrušil telefonát – a jak známo, během hovoru dokáže člověk fungovat jaksi na autopilota a nevnímat okolí.
Že mu obraz schází si ke své hrůze uvědomil až příští den. Na taxikáře kontakt neměl (vidíte, jak se může hodit účtenka...), a po pár dnech pátrání na vlastní pěst se obrátil na policii.

Ta zahájila vyšetřování možné krádeže, ale než něco mohla vůbec vypátrat, taxikář se přece jen přiznal. Sice až v úterý, ovšem jak se říká: Pozdě, ale přece...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.