Sobotka kontra Babiš: DEMISE! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Sobotka kontra Babiš: DEMISE!

Premiér Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka (Foto Aha! – Michal Protivanský, ČTK)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) kvůli nejasnostem kolem ministra financí Andreje Babiše (ANO) podá do konce týdne prezidentovi Miloši Zemanovi demisi celé vlády. Novinářům dnes řekl, že pokud by Babiše pouze odvolal z funkce ministra financí, šéfovi hnutí ANO by to do voleb umožnilo hrát roli mučedníka, na kterou se už několik dnů intenzivně připravuje. Babišovo pokračování v čele resortu však považuje za neudržitelné.

"Jsem připraven podat k rukám pana prezidenta demisi, předpokládám, že ještě během tohoto týdne. Chci tím uvolnit ruce koaličním stranám k tomu, aby mohly jednat o řešení této situace," řekl. Pokud by se ČSSD, ANO a KDU-ČSL dohodly na pokračování koalice, je podle něj třeba vyřešit pozici ministra financí. Tu nemůže zastávat Babiš v situaci, kdy je ve střetu zájmů, uvedl Sobotka.

Sobotka prohlásil, že podle něj není možné, aby se vláda snažila přežít zbývající půlrok do řádného termínu voleb a tvářila se, že se nic neděje. Babiš je podle něj ve střetu zájmů, když mu jako ministrovi financí podléhá Finanční správa, která by měla vyšetřit jeho nákup jednokorunových dluhopisů od společnosti Agrofert v době, kdy ji vlastnil.

Sobotkovi nestačilo vysvětlení v dopisu, který Babiš poslal v závěru minulého týdne Poslanecké sněmovně. Ministr financí v dopisu označil všechny své transakce se společností Agrofert za legální a míní, že vše vysvětlil. Sobotka dnes dopis označil za hluboké zklamání. "Neobsahuje nové skutečnosti, ministr nevyvrátil pochybnosti," uvedl. Svým krokem chce předseda vlády umožnit nestranné vyšetření všech případů.

Babišovo odvolání by podle Sobotky bylo nejjednodušším řešením, ale situaci a atmosféře v Česku by neprospělo. "Ministr financí by hrál roli mučedníka a využil by situace k tomu, aby získal body před volbami," řekl Sobotka. Koaliční strany místo toho dostanou prostor pro jednání o obnovení spolupráce, podle Sobotky však musí být součástí i dohoda o pozici ministra financí. Nevyloučil ani vypsání předčasných voleb.

Sobotka demisi celé vlády označil za jediné rozumné řešení. Na středečním jednání vlády chce svůj postup vysvětlit koaličním partnerům a do konce týdne se sejít se Zemanem, aby probrali současnou situaci a případně mu také předal demisi. Přesný termín ale ještě s prezidentem domluvený nemá.

Video: Bohuslav Sobotka chce podat demisi

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Borneo
5. 5. 2017 • 17:43

Štvanice proti Babišovi a úporná snaha Sobotky o jeho odstranění z politiky, bude čím dál větší. Pokud by Babiš drtivě vyhrál volby, mohlo by hnutí ANO v PS prosadit zákon o prokazování nabytí majetku zpětně, příp. o zabavení majetku. Také by došlo na vyšetřování v kauze OKD, pořízení jeho bytu - zda zneužívané poslanecké náhrady na lux.byt vůbec stačily... Takže Sobotka ve smrtelné hrůze z Babišova vítězství ve volbách bude v podrazech a křivárnách pokračovat, co to půjde.

tlamovka
4. 5. 2017 • 11:08

Babiše kritizují hlavně ti,kterým bere jejich zlodějny,ovšem nikdo z nich to samozřejmě nepřizná! Ono se dobře kritizuje když sám kradu a ošulím kde koho že? Až budete všichni čistí,pak kritizujte! V národě,kde se ukradne i to co je přivařené je to opravdu směšné! Chovanec jen podtrhuje to,co si myslí ti hloupí jako jsem dle některých i já! Když nevolím přizdisráče,kteří tu dovolí ve svém zájmu žumpu,lidi nechává v klídku krást,tak jsem špatná? Chovanec,taková špína podrazácká a bude pro "Vzdělané" Lepším nežli Babiš? No,tak to je vysokoškolsky vymytý mozek opravdu k politování!

-bello-
3. 5. 2017 • 14:56

hejhej pro koho a kvůli čemu je nakoupil Kalousek si musíš zjistit, než začneš povídat moudra . Pro koho je nakoupil Babiš a proč snad víš. To, že využil zákona naprosto neeticky je jiná! Tohle já za premiéra tedy nechci! Já ne! A vůůbec, nemá cenu na estébé plejtvat slovy! Blbci si ho stejně zvolí.

jity
3. 5. 2017 • 12:29

Zeman v r.89 na Letné tvrdil, že máme lidi nevzdělané, přirovnával nás k nějakým hotentotům, tak holt ho ti nevzdělaní volili.

-bello-
3. 5. 2017 • 00:59

Nejsem ta, která stojí o Sobotku, ale on má pravdu a za sebe říkám, že nelze vládnout zemi, kde si předem velkouzenář s důchodcem z Vysočiny dávno před volbami dohodli své perimetry a nějak jim v nich na poslance nezbylo místo !!!! Samozřejmě, že Babiše volí chudší občané Česka a ti mají nižší vzdělání , ale ti co volili a zas budou volit Zemana si musí uvědomit, že tentokrát to Zeman přehnal a oni svou volbou zakonzervují vládu 2 megalomanů

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.