Nejstarší aktivní pilotka Česka Radka Máchová (68): 46 let ve vzduchu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nejstarší aktivní pilotka Česka Radka Máchová (68): 46 let ve vzduchu!

Pilotka Radka Máchová
Pilotka Radka Máchová (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Let střemhlav dolů, otočky a další akrobatické prvky předvedli včera špičkoví piloti na leteckém dnu v Plasech u Plzně. Nechyběla ani nejstarší aktivní pilotka Česka Radka Máchová (68).

S historickou stíhačkou Fokker E III. předvedla i na simulovaný pád za horizontem a následným výbuchem. Naštěstí jen na oko. Má nervy ze železa, a to již od roku 1971, kdy začala oficiálně létat.
„Můj tatínek dělal mechanika na letišti v Praze a já se svými sourozenci, kterých je pět, za ním chodila a doma jsme si potom stavěli modely letadel a létali s nimi. Letectví jsem poté i vystudovala,“ vypráví usměvavá dáma.
Povolání, která si zvolila je fyzicky náročné a musí se udržovat v kondici. „Jsem od přírody líný člověk. Nechodím do posilovny, ale mám ráda sport, hlavně lyže. Běhám na nich a ráda se i svezu na sjezdovkách,“ dodává pilotka z Jihlavy.

Na čem létá?
V roce 1971 získala jako 23letá pilotní průkaz v rámci studia Vysoké školy dopravy a spojů v Žilině. Následně i licenci obchodního pilota. Pracovala jako manažerka letecké dopravy. V sedmadvaceti se začala věnovat letecké akrobacii. V roce 2001 začala létat s týmem Flying Bulls Aerobatic Team a do roka převzala pozici vedoucího skupiny – lídra. V současné době působí v historické letecké skupině Pterodactyl Flight a pilotuje repliku stíhačky Fokker E.III, která se poprvé ve vzduchu objevila za první světové války.

Nehoda v Indii
Na letecké show Aero India 2015 v Bengalúru se Radka Máchová při týmové akrobacii srazila s Jiřím Sallerem. Přestože její letoun přišel o vrtuli a Sallerův o část křídla, oba bezpečně přistáli.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Josef124
16. 5. 2023 • 05:53

Tak to klobouk dolů. Já bych se zbláznila strachy. Do letadla mě nikdy nikdo nedostane a ještě abych létala hlavou dolů, tak to už vůbec ne. Manžel se o létání také zajímá, skládá si doma různé modely letadel, ale ještě taky nikdy neletěl. Nedávno jsem narazil na takové tématické víno pro modeláře na http­s://ww­w.dou­sekvi­na.cz­/exklu­zivni-vina-s-etiketami-nejen-pro-modelare-operace-projektil-2/ , tak z něj byl nadšený. Nevím ale, jestli mu tak chutnalo to víno, nebo se mu líbila etiketa s letadlem .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.