Andrej Babiš a jeho očekávaný dopis: Jak se vyzpovídal ze svých 7 hříchů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Andrej Babiš a jeho očekávaný dopis: Jak se vyzpovídal ze svých 7 hříchů!

Andrej Babiš vysvětluje svých 7 »hříchů« z podnikání.
Andrej Babiš vysvětluje svých 7 »hříchů« z podnikání. (Foto Aha! – Michal Protivanský, ČTK)

 Asi nejočekávanější dopis v Česku přistál v pátek na stole předsedovi Poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi (38, ČSSD). Poslal ho ministr financí Andrej Babiš (62, ANO), který v něm vysvětluje svých 7 »hříchů« z podnikání. Nejde o smilstvo či obžerství, ale přesto pro jeho kariéru politika mohou být smrtelné...

V šestistránkovém dopise se Babiš pokusil vysvětlit všechny temné stíny ve svém podnikání, jak po něm žádali poslanci. Shrnul je do sedmi bodů, které označil za lži. „Jsem si jistý, že jsem v žádném případě neporušil zákony této země a vše v rámci mého podnikání bylo vždy legální a v souladu se zákony,“ napsal šéf rezortu financí.
Dopis je rozdělen do několika částí. V úvodu ministr označil celou záležitost jako hon na svoji osobu: „Po vymyšlené kauze StB, Čapím hnízdě a střetu zájmů je toto jen další pokus, jak se mě zbavit a vyhnat z politiky.“ V další části se už zabývá jednotlivými obviněními. Jako důkazy pro svá tvrzení použil Babiš daňové přiznání i výpisy hospodaření společnosti Agrofert, která mu do února patřila.

Nezapomněl ani na výčet svých úspěchů, mezi které zařadil regulaci hazardu nebo elektrickou evidenci tržeb. Kromě toho se druhý nejbohatší obyvatel Česka oháněl čísly. Uvedl, že odvedl Česku daně za více než 300 milionů korun a další desítky milionů na sociálním a zdravotním pojištění. Díky výhodnému nákupu dluhopisů Babiš inkasuje 90 milionů »čistého« ročně.

7 hříchů
1. hřích: Levně si půjčil od Agrofertu, aby mohl koupit jeho dluhopisy.
Babiš: V účetních závěrkách firmy zveřejněných na internetu stojí, že žádné půjčky vůči mé osobě nejsou.

2. hřích: Na nákup dluhopisů neměl.
Babiš: Oslovil jsem 2 auditorské firmy, aby údaje ověřily. Obě zprávy zveřejněné v médiích měly potvrdit, že jsem na nákup dluhopisů měl. (Zprávy ovšem potvrzují jen příjmy, nezabývají se výdaji – pozn. red.)

3. hřích: Agrofert vydal dluhopisy s příliš vysokým úrokem.
Babiš: Úroková sazba vycházela ze znaleckého posudku a nijak se nelišila od srovnatelných emisí.

4. hřích: Agrofert měl spáchat daňový únik tím, že si o pořizovací cenu akcií společnosti Profrost snížila daňový základ.
Babiš: Zákon o daních z příjmů uplatnění pořizovací ceny akcií v daňových nákladech vylučuje. K žádnému uplatnění pořizovací ceny tedy dojít nemohlo.

5. hřích: Agrofert by daňový únik mohl spáchat v budoucnu, pokud by podíl ve Profrostu prodával.
Babiš: Příjmy z prodeje podílu v dceřiné společnosti jsou osvobozeny od daně z příjmů podle příslušného zákona, který vychází z evropské směrnice.

6. hřích: V roce 2010 prodal Agrofertu téměř bezcenné akcie firmy Profrost.
Babiš: Prodal 80% podíl v této společnosti za 500 milionů korun, což byla částka stanovená znalcem.

7. hřích: Agrofert dlouhodobé financování nepotřeboval.
Babiš: O emisi dluhopisů bylo rozhodnuto vzhledem k potřebě zajistit dlouhodobé financování společnosti nezbytné na uvažované investice.

Sobotka (ne)pohrozil
Tlak na Babiše zvýšil i premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD). Jeho poradci vypracovali analýzu, jejíž součástí je 22 otázek ohledně ministrových příjmů a podnikatelských aktivit, které má Babiš do konce dubna vysvětlit. Jestli to neudělá, tak... se Sobotka rozhodne o dalším postupu.

Co na to politici?
Předseda Top 09 Miroslav Kalousek (56): Po prvním přečtení je vidět, že použil staré a notoricky známé. Dopis pochybnosti rozptýlit nemůže. Na tahu je premiér.
Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (39, ANO): Veřejnost může vnímat, že se na vládě hádáme tři a půl roku, ale ono to tak není. Co se děje, mi je nepříjemné.
Ministr vnitra Milan Chovanec (47, ČSSD): Ještě není konec dubna. Čekáme, až dá materiál Sněmovně. Poté se s tím materiálem seznámíme a uvidíme.
Předseda ODS Petr Fiala (52): Z velké části zopakoval své dřívější argumenty. Myslím si, že premiér už nemá jinou možnost, než Babiše odvolat.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (před zasedáním): Slíbený dopis jsem stále nedostal, ale aspoň vím, že existuje, přečetl jsem si ho na internetu.
Premiér Bohuslav Sobotka: Pochybností spojených s podnikáním Babiše je velké množství, očekávám tedy, že na ně ve svém dopise adekvátně zareagoval a vše vysvětlí.



Přečtěte si
zamlzena
29. 4. 2017 • 15:56

Není to tak černobílé, a pravda je duha po dešti.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.