Jak se přicházelo na svět: Výstava ukáže, s čím pracovaly porodní báby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak se přicházelo na svět: Výstava ukáže, s čím pracovaly porodní báby!

Jak se přicházelo na svět?
Jak se přicházelo na svět? (Foto Aha! – Alexandr Malachovský)

Za život mívaly ženy v minulosti průměrně osm až dvanáct dětí. Nedostatečnou poporodní péčí, výživou a hygienou až 60 procent miminek umíralo, často zemřely i matky. Pro nás je to dnes nepředstavitelné. Práci porodních bab v 18. a 19. století přibližuje výstava v Praze První křik, první pláč.

„Většina dětí a žen umírala při porodech kvůli nepoměru velikostí pánve a hlavičky. Takže pokud porod uvízl, tak podstatnější bylo zachránit alespoň život matky, což znamenalo usmrtit dítě a po kouskách ho vytáhnout různými háky z břicha ven, což zní hrozně. Císařské řezy se většinou dělaly jen, když už to vypadalo, že matka je mrtvá. Snažili se aspoň zachránit dítě, nebo ho alespoň pokřtít,“ okomentoval průběh tragických porodů v období druhé poloviny 18. a první poloviny 19. století gynekolog a autor výstavy Prokop Remeš.

Velmi rizikové bylo i šestinedělí (období po porodu, pozn. red.). Hladomory a různé epidemie a nemoci odsuzovaly většinu miminek k předčasné smrti. Kritická dětská léta překonala jen některá. Z osmi až dvanácti dětí připadajících na jednu ženu se dospělosti dožily v průměru dvě až tři.

Máme nejnižší úmrtnost v Evropě
Česká republika se v současnosti může pochlubit nejnižší úmrtností novorozenců v Evropě. Zatímco v 18. a 19. století byla až 60 procent, dnes jde o 0,47 procenta. Je to díky síti specializovaných center, ve kterých se rodí přes 90 procent dětí z rizikových těhotenství, které jsou ohroženy úmrtím nejvíce.

Pomůcky a nástroje porodních bab:

Ostrý špičatý hák
Bába jím vyjímala z dělohy mrtvé dítě poté, co mu stejným nástrojem vyprázdnila obsah mozkovny, aby mohla zmenšit objem lebky. Drastická a pro nás již nepředstavitelná metoda.

Porodní kleště
V polovině 19. století se v Evropě používalo na 130 druhů porodnických kleští. „Byl to nejběžnější porodní nástroj. Porodnické kleště vyvolávají i v dnešní době hrůzu, ale je to velmi bezpečný nástroj, pokud jsou dobře nasazeny,“ vysvětlil gynekolog Prokop Remeš.

Nůžky
K tradičnímu vybavení patřily nůžky sloužící k přestřižení pupeční šňůry.

Kufřík
Kufřík s potřebami porodní báby. Uvnitř nosily celou škálu předmětů od teploměrů až po provázky.

Klystýr
Klystýr patří mezi nejstarší metody a v Česku se běžně používal již v 18. století.

Porodní stolice
Někdy je tahaly porodní báby s sebou k porodům. V průběhu 19. století se stolice přestávaly používat. Pohodlnější byla poloha rodičky na zádech.


I tohle se pojí s porody...

Kout
Po dobu šesti týdnů odpočívala rodička s novorozencem v takzvaném koutě, na lůžku odděleném od ostatního obytného prostoru a chodu domácnosti plachtou. Za koutní plachtu neměli přístup ani nejbližší mužští příbuzní. Kout byl místem regenerace. Říkalo se, že žena si odpočine jen v koutě a v hrobě.

Dětské rakve
V těchto malých, dřevěných a ručně malovaných rakvích pohřbívali rodiče své děti. Za život vypravili pohřeb i šesti a více svým potomkům...

Křest
K povinnosti porodní báby patřilo v případě ohrožení života novorozence dítě pokřtít. V případě potřeby mohla bába křtít pomocí injekční stříkačky i miminko v děloze.

Sváteční oblečení
Do tohoto svátečního oblečení se oblékala miminka při křtu.


+výstava oblečení

Křestní medaile
Od počátku 19. století se staly ve středních měšťanských vrstvách typickým dárkem ke křtu a stávaly se rodinnou památkou.

Porodní báby
Výstava se zabývá obdobím druhé poloviny 18. století až první polovinou 19. století, protože se v tu dobu zásadně změnil přístup k porodům. Pokud se chtěla žena stát porodní bábou, musela vystudovat na pražské univerzitě tzv. babický kurz.

První křik, první pláč
Kdy? denně kromě pondělí 9:00 až 18:00, do 15. října 2017
Kde? Muzeum hlavního města Prahy
Za kolik? 120 Kč, 50 Kč snížené, 200 Kč rodinné



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.