Čarodějnice jsou tady: Jak slavit bezpečně a bez pokut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čarodějnice jsou tady: Jak slavit bezpečně a bez pokut!

Vatru ohlaste a nakonec uhaste!
Vatru ohlaste a nakonec uhaste! (Foto scom)

Na magickou noc spojenou se zapalováním vater se těší malí i velcí. Zato hasiči z ní mnohdy nejsou vůbec nadšení. Řada lidí totiž pálení nenahlásí a zbytečný poplach je na světě. Přitom jinde může hořet doopravdy.

Kdy hrozí pokuta?
Chcete si udělat oheň blíž než 50 metrů od lesa nebo 100 metrů od stohu? Pak riskujete pokutu 20 000 Kč. Dojde-li k požáru, tak až 25 000 Kč. Stejnou pokutu mohou dostat i rodiče dětí mladších 18 let, které si podobný ohýnek udělají. Jsou za ně totiž zodpovědní. Do konfliktu se zákonem se můžete dostat i při ohni na vlastní zahradě. Nesmíte totiž sousedy obtěžovat kouřem nebo nadměrným hlukem. Podnikateli pak za neohlášené pálení hrozí pokuta až 500 tisíc!

Vatru ohlašte
Nezapomeňte dopředu ohlásit pálení »čarodějnic« hasičům. Udělat to můžete i elektronicky na adrese https://paleni.izscr.cz/. Kontaktní telefon mějte u sebe, aby se vám mohla hlídka dovolat.

Pneumatiku do ohně? Nikdy!
Chtěli byste se při pálení vatry zbavit starých pneumatik? Tak na to rychle zapomeňte! Za pálení pneumatik hrozí pokuta až 150 tisíc Kč.

Nepoužívejte chemii
Řada lidí zastává názor, že bez pořádné dávky benzinu nebo lihu se oheň nerozhoří. Hasiči ale před podobnými urychlovači varují. Používání chemikálií každoročně způsobuje řadu zranění. Zkuste noviny a chvojí.

Vatru ohlaste a nakonec uhaste!

Pozor na domy a stromy
Oheň rozdělávejte jen v bezpečné vzdálenosti od domů a stromů (50 m). V blízkosti ohně nesmí být ani suché listí, tráva, kořeny stromů či hrabanka. U velkých ohnišť by nemělo být nic hořlavého minimálně ve zhruba metr širokém pruhu kolem ohniště.

Oheň zkrotí voda a písek
Pro případ, že by se oheň začal šířit, si připravte vodu k hašení, zeminu nebo písek. Využijete je při ukončení pálení, kdy musíte ohniště důkladně uhasit. Než odejdete, nesmí oheň ani doutnat, jinak porušujete zákon.

Když vzplanete, válejte se
Nechceme to přivolávat, ale kdyby na vás začalo hořet oblečení, zastavte se a začněte se válet. Útěk totiž spolehlivě oheň ještě víc rozdmýchá. Přikryjte si obličej dlaněmi a začněte se kutálet po zemi. To oheň udusí. Pomůže i přikrytí dekou z jiného než syntetického materiálu.

Ochranáři: Odpusťte si rachejtle!
Ohňostroje milujeme, a přestože k jarní oslavě se vůbec nehodí, někdo je používá. Ochranáři přírody před tím ale varují. „V této době v každém druhém křoví sedí ptačí samičky na vejcích či zahřívají malá mláďata. Mnohé z nich v noci, budou-li v blízkosti odpáleny rachejtle, reflexivně hnízdo opustí,“ varuje Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Další tipy pro zakládání ohniště najdete ZDE

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.