Letošní jaro? Protivné, ale normální! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Letošní jaro? Protivné, ale normální!

Praha, 26. dubna 2017 Bez deštníku vyjít na ulici znamenalo vrátit se domů promočený skrz naskrz.
Praha, 26. dubna 2017 Bez deštníku vyjít na ulici znamenalo vrátit se domů promočený skrz naskrz. (Foto Aha! – Karel Kopáč, Kateřina Moravcová, Daniel Černovský, Robert Klejch)

Teplo, zima, slunce, déšť a zase horko a opět sníh, pád teplot o 10 i více stupňů – přesně takové je prozatím letošní jaro. Ani v minulosti nebyl každý duben slunečný, přesto je ten nynější trochu jiný. 

„Pocitově je letos důležitý fakt, že na konci března a v první polovině dubna byly mimořádně teplé dny. V důsledku toho se současné chladné počasí jeví poněkud nelogicky,“ objasňuje odborník na klimatické změny Martin Štros z meteocentra.cz, proč je pro mnohé z nás letošní jaro nepříjemné. Dalším důvodem je i paměť, jednoduše si napamatujeme, jak bylo před pěti deseti lety.

Bylo i hůř
I když současné počasí je teplotně výrazně podprůměrné, není to podle Štrose výjimečné. „Několik podobných příkladů v poslední třetině dubna evidujeme. Dokonce ještě chladněji bylo na konci dubna 1989 v Čechách, kdy 28. a 29. dubna maxima vystoupila i v nižších polohách jen na 5 °C, na Moravě pak chlad zažili v roce 2006,“ dodává meteorolog-klimatolog.

Sníh není rarita
Ani májový sníh není raritou. V minulosti sněžilo v této době i ve výškách kolem 400 metrů nad mořem nejen na konci dubna, ale i na začátku května. „Dokonce 10. a 11. května 1978 se sněhová pokrývka několika centimetrů objevila třeba ve Vizovicích, Litvínově a na dalších místech ve středních nadmořských výškách. Proti tomu není ani současné ochlazení nic zvláštního,“ uvádí Štoss.
Chladné počasí jako nyní pak bylo zaznamenáno třeba i na začátku května 2011. Pro jaro jsou podobné vpády studeného vzduchu běžné. „Letos je spíš mimořádné to, že se dvě výrazná ochlazení projevila krátce po sobě, přesněji po týdnu, což můžeme považovat za dost výjimečné,“ dodává.


Jak bude?
Dnes: zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Den 6 až 10 °C.
Pátek: zataženo s deštěm, na horách sněžení. Noc 2 až 6 °C, den 4 až 8 °C.
Sobota: oblačno, místy přeháňky. Noc -1 až 5 °C, den 9 až 13 °C.
Neděle: polojasno. Noc -2 až +2 °C, den 12 až 16 °C.
Pondělí: polojasno. Noc 1 až 5 °C, den 14 až 18 °C.

Dubnové rekordy v Praze
* 30 °C, nejvyšší maximální teplota byla naměřena 29. dubna 2012
*-4 °C, nejnižší noční teplota byla naměřena 30. dubna 1976.
*3 °C, nejnižší denní teplota byla naměřena 24. dubna 1980.

Oteplí se na volné dny
Ochlazení a déšť, déšť a déšť... Pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj vydal Český hydrometeorologický kraj varování před vydatným deštěm a vyhlásil povodňovou bdělost. V minulém týdnu v Jeseníkách a Beskydech napadlo až 60 cm sněhu a do něj nyní začalo pršet. Koryta řek se nebezpečně plní. Nepříjemně studené jaro by mohlo skončit s pracovním týdnem. „Vypadá to, že od 1. května bude počasí stabilnější – převážně slunečné a v maximech půjde teplota nahoru – postupně až ke 20 °C,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Globální oteplování nic nemění
Navzdory oteplování klimatu budeme podobně chladné epizody na jaře zažívat podle klimatologa i nadále. „Oteplení klimatu je jen v řádu desetin stupňů za desetiletí. To praktiky lidé nepoznají, protože proměnlivost mezi jednotlivými lety je mnohem vyšší,“ vysvětluje Martin Štros. Pranostika »březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem« má podle něj pro naše zeměpisné šířky stále velkou platnost a bude platit i po zbytek našich životů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.