Žáci základní školy v Brně: Zasadili hrušeň z Lidic! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Žáci základní školy v Brně: Zasadili hrušeň z Lidic!

2016 ...takto vypadá nyní.
2016 ...takto vypadá nyní. ( Foto pro Aha! – Petr Podroužek, ara)

Pouhý jeden ovocný strom uprostřed obce přežil 10. června 1942 vypálení Lidic. Hrušeň vysazená jen o rok dříve unikla zkáze zázrakem. Když Němci vyhazovali do povětří zdivo blízkého kostela, tlaková vlna jí urazila jen korunku. Přežila, protože byla považována za mrtvou.

„Ovocné stromy ničili Němci, aby nikdo nikdy nepoznal zahrady svých příbuzných,“ říká Antonín Nešpor (68). Jeho strýce Josefa Horáka z Lidic, pilota britského letectva, gestapo mylně považovalo spolu s Josefem Stříbrným za původce atentátu. Nacisté si je vybrali jako záminku k vyhlazení Lidic.

O zachování památného stromu se pokusili s úspěchem před pěti lety v Genovém sadu v Tachově, kde vypěstovali první odnož této hrušně, když roub z ní odebraný naroubovali před rašením pupenů na připravenou podnož. Po světě bylo dosud vysazeno 21 takovýchto štěpů. Ten poslední vysadili žáci na zahradě Základní školy Botanická Brno. „Lidická hrušeň je nejen součástí studia žáků, ale strom tady bude snad navždy připomínat i tragédii, na kterou by se nemělo zapomínat,“ říká učitelka Marie Zámečníková (40).

Vysazení stromku byl přítomen i Emil Boček (94), poslední u nás žijící válečný stíhací pilot RAF. „Je to záslužné a setkal jsem se s tím vůbec poprvé. Je to dobře, protože dnešní mladí lidé nevědí, že byly nějaké Lidice a jak dopadly,“ míní veterán.

Víte, že...
...lidická hrušeň byla v roce 2007 vyhlášena památným stromem ČR? Botanicky jde o hrušeň obecnou, odrůdu Pařížanka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.