Dvojčata kočky rybářské: Holky co se potápějí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dvojčata kočky rybářské: Holky co se potápějí!

Páru koček rybářských prospěla změna jídelníčku, od té doby se je v zoo daří rozmnožovat.
Páru koček rybářských prospěla změna jídelníčku, od té doby se je v zoo daří rozmnožovat. (Foto Aha! – Jana Ulrichová, Zoo Děčín)

Dvojnásobná radost zavládla v děčínské zoo. Tamnímu páru koček rybářských se narodila dvojčata. 

 Včera je ošetřovatelé poprvé na chvíli oddělili od matky, aby je mohla veterinářka prohlédnout a zjistit jejich pohlaví. Jsou to holky. Během kontroly byla koťata zvážena, dostala čip a vakcínu. „Prospívají dobře,“ chválila je veterinářka Lýdia Čačková. I když zatím váží kolem 750 gramů, měl s nimi ošetřovatel plné ruce práce. Udržet je v klidu není jednoduché, i přes rukavice utrpěl drobné šrámy. Koťata jsou zatím v budce se svou matkou, během následujících dnů už ale začnou vycházet ven do výběhu, kde je budou moci vidět i návštěvníci.

Během kontroly byla koťata zvážena, dostala čip a vakcínu. „Prospívají dobře,“ chválila je veterinářka Lýdia Čačková. I když zatím váží kolem 750 gramů, měl s nimi ošetřovatel plné ruce práce. Udržet je v klidu není jednoduché, i přes rukavice utrpěl drobné šrámy.
Koťata jsou zatím v budce se svou matkou, během následujících dnů už ale začnou vycházet ven do výběhu, kde je budou moci vidět i návštěvníci.

Pomohla změna stravy
Kočky rybářské chovají v Děčíně od roku 1994, dlouho se jim je ale nedařilo rozmnožit. Pomohla až změna stravy. „Začali dostávat více ryb, které jsou v přírodě jejich nejčastější kořistí,“ řekla mluvčí zoo Alena Houšková. Ošetřovatel Petr Haberland dodal, že v jídelníčku mají ryby sladkovodní i mořské, nejvíce jim chutná pstruh a losos. „Dostávají ale i drůbež a kvalitní hovězí maso,“ prozradil.

Pro kořist pod vodu
Kočky rybářské se za kořistí potápějí. Na břehu číhají na rybu pod hladinou, pak po hlavě skočí pod vodu s roztaženými drápy tak, aby jimi rybku zachytily.

Víte, že...
...kočka rybářská pochází z jihovýchodní Asie, kde obývá oblasti kolem vody? Mezi prsty předních končetin má plovací blány a drápy jí neustále vyčnívají, používá je jako harpunu.


Video, kde veterinářka Lýdia Čačková očkuje kotě kočky rybářské:

Video se připravuje ...

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.