3 čeští prezidenti, 3 příběhy cest za prvním mužem USA! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

3 čeští prezidenti, 3 příběhy cest za prvním mužem USA!

Bílý dům
Bílý dům (Foto ČTK, ara)

Český prezident Miloš Zeman (72) se, alespoň tento měsíc, do Bílého domu nepodívá. Americká hlava státu Donald Trump (70) prý má teď plné ruce práce. Právě od toho, jak byli schopni infiltrovat Washington, se přitom odvíjela prestiž našich prezidentů ve světě... 

Nejvíce se v tomto ohledu dařilo Václavu Havlovi (†75). Měl ale historickou výhodu: stal se totiž symbolem odporu proti sovětské totalitě a tím pádem také spojencem a vlídnou tváří pro Američany. S menší frekvencí byl přijímán Václav Klaus (75). No a Zeman? Ten se ještě za plot Bílého domu coby prezident jdoucí za prezidentem nemrknul.

Miloš chtěl dlouho
Přitom jde o jeho dlouhodobé přání, ještě od dob prezidentování Baracka Obamy (55), s nímž jej pojilo jen pramálo názorů. „Není žádným tajemstvím, že se prezident Zeman chtěl sejít s prezidentem Obamou a byl velmi zklamaný, že se mu to nepovedlo,“ řekl webu Info.cz exvelvyslanec USA v Česku Andrew Schapiro (54). „Byla to první věc, na kterou se mě zeptal při mém představení. Tak důležité to pro něj bylo,“ zavzpomínal.

Kámošem všech tří?
S Obamou si sice Zeman potřásl rukou na několika akcích, na skutečné jednání tváří v tvář s americkou hlavou státu, nejlépe v Oválné pracovně, ještě čeká. Má se uskutečnit ještě tento rok. „Není zcela vyloučeno, že se v budoucnosti stanu přítelem tří prezidentů, amerického, ruského a čínského, kdo to má?“ odhalil své nejtajnější přání na jednom fóru sám Zeman.

Havel mohl, kdy chtěl!
No dobrá, možná ne tak úplně, ale čísla mu nahrávají. Na státní návštěvě v USA byl Havel jako prezident roku 1990 a 1991 u George Bushe (92). Ten mu při druhé návštěvě dokonce přichystal v Bílém domě slavnostní večeři. Roku 1998 jej přijal Bill Clinton (70), opět se slavnostní večeří – pomohl i fakt, že jeho šéfkou diplomacie byla česká rodačka Madeleine Albrightová. A na závěr, na pracovní návštěvu, se Havel mihl i u George Bushe mladšího(70)... Prostě přístup do Bílého domu, o jakém se jinému českému prezidentovi nesnilo.

Klaus byl v kurzu
Druhý český prezident Klaus na rozdíl od Havla státní návštěvu ve Washingtonu se všemi poctami a pozornostmi nikdy neabsolvoval. Roku 2005, kdy v USA představoval svoji knihu o vývoji ČR od pádu komunismu, ale jeho lidé jen tak čistě náhodou zavolali do Bílého domu, možná ve stylu »nemohl by si George jít hrát?« Mohl. A tak se Klaus a Bush mladší sešli na zhruba půlhodinové schůzce. Nutno ale podotknout, že Klaus hostil roku 2010 v Praze následujícího amerického prezidenta Baracka Obamu a tehdejšího ruského prezidenta Dmitrije Medveděva (51) při podpisu klíčové odzbrojovací smlouvy START.

Zeman si počká
Nebylo by fér říkat, že se Zeman do Bílého domu nepodíval. Roku 2001 jej coby premiéra přijal George Bush mladší, bavili se mimo jiné o situaci po teroristickém útoku 11. září téhož roku. Jako hlava státu ale »Miloš« ještě vyčkává. S Trumpem se v gratulačním telefonátu k jeho vítězství v prezidentských volbách sice neformálně dohodli na polovinu letošního dubna. Věc se ale zkomplikovala – dle kritiků proto, že telefonát nelze považovat za jasnou dohodu, dle našeho velvyslance v USA Hynka Kmoníčka proto, že teď má Trump plné ruce práce se severokorejskou krizí. Z praktického hlediska to tedy vypadá na setkání v září, kdy se Zeman chystá do New Yorku na Valné shromáždění OSN. A snad se mu dostane větší pozornosti než od Obamy, který jej tam sice stejně jako ostatní hlavy státu pozval na recepci, kromě potřesení ruky a oficiálního fota se mu ale bohužel více nevěnoval...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.