Češi v Jordánsku operovali Mohammadovi (5) »koňskou« nohu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Češi v Jordánsku operovali Mohammadovi (5) »koňskou« nohu!

Malý Mohammad před operací. Bez slziček se to neobešlo.
Malý Mohammad před operací. Bez slziček se to neobešlo. (Foto Nemocnice na Bulovce)

Chodidlo otočené o devadesát stupňů, kulhání, bolesti zad, berle a nakonec možná i vozík. Takový osud čekal na malého Mohammada (5) z jordánského Ammánu. Díky českým ortopedům z Nemocnice Na Bulovce v Praze bude chodit jako zdravý kluk.

Vrozené vadě se říká pes equinovarus, neboli golfová či koňská noha. V Česku se děti s touto diagnózou operují už jako miminka. Mohammadovi rodiče si však operaci nemohli dovolit, a navíc tam nejsou lékaři, kteří by si s takovým problémem uměli poradit.

Ten nejlepší
Chlapeček měl štěstí, protože do Ammánu dorazili v rámci projektu Medevac lékaři z pražské Nemocnice Na Bulovce. A Mohammad se dostal »pod nůž« přímo tomu nejpovolanějšímu. „Pan docent Jiří Chomiak patří mezi největší odborníky na tuto diagnózu v Česku. U nás na Bulovce školí další lékaře. Operuje tzv. Ponsetiho metodou,“ říká mluvčí nemocnice Martin Šalek. Druhým ortopedem je Michal Burian.

Anestezioložka Mária Touficová, docent Jiří Chomiak a ortoped Michal Burian na operačním sále.

Tým doplňuje anestezioložka Mária Touficová, která má zkušenosti nejen z oddělení ARO, ale také umí arabsky a zná tamní mentalitu, protože v arabském světě nějaký čas žila.  V Jordánsku navíc navíc působí i čeští očaři, kteří operují zejména šedé zákaly. Bez jejich zásahu by pacienti skončili zcela slepí.

Měl skončit na vozíku
Golfová či koňská noha je vada, se kterou se dítě už narodí. Chodidlo má stočené dovnitř. Pokud se problém neřeší, člověk kulhá a nesprávně zatěžuje nejen nohu, ale i záda. V dospělosti může v nejhorším případě skončit na vozíku.

Po operaci je chodidlo ve správné poloze.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.