Samička sokola útočila na slepice! Z hladu... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Samička sokola útočila na slepice! Z hladu...

Chovatelce slepic Karle Hrdličkové vděčí sokolník za to, že dravce nezranila a přivolala odborníky.
Chovatelce slepic Karle Hrdličkové vděčí sokolník za to, že dravce nezranila a přivolala odborníky. (Foto Aha! – Jiří Krušina)

Ztratila se a měla hlad. Cvičená samice sokola tak zaútočila na slepice chovatelky Karly Hrdličkové (68) v Radimi na Bruntálsku. Pipky přežily a vzácného dravce se podařilo odchytit a předat majiteli.

Zkušený sokolník Tomáš Sidopulos prožil dvě bezesné noci. Při výcviku se mu ztratila mladá samička sokola. „Dravec je řádně označen, registrován a má i anténu s vysílačem. V tom bohužel došla baterie. Už jsem nedoufal, že se najde,“ přiznal Sidopulos.

Měla hlad
Dravec si ve volné přírodě poradil. Zaútočil na slepice Karly Hrdličkové. „Slyšela jsem rachot a křik slepic. Myslela jsem si, že zaútočil jestřáb. Když jsem dravce sundávala ze slepice, zjistila jsem, že je označený a má i rolničku. Byl zmatený a zůstal sedět na zemi. Proto jsem poprosila souseda, který je myslivec o radu,“ řekla sympatická seniorka.

Našli majitele
Myslivec Vladimír Rajf přes sokola šetrně přehodil deku, aby se při pokusu o vzlet nezranil a kontaktoval kamaráda, který oslovil záchrannou stanici pro volně žijící živočichy Petra Schäfera. Ten je aktivním sokolníkem a přesně věděl, kterému z kolegů sokol zbloudil. „Paní se zachovala ukázkově a je dobře, že sokola třeba neuhodila. Je to jeden z nejvzácnějších a nejvznešenějších dravců,“ dodal vděčný Sidopulos. Její slípka útok přežila. Má sice poraněnou kůži na zádech a zakrvácené peří, s ostatními však už v klidu zobe zrní a dokonce snesla i vajíčko.


Víte, že...
...české sokolnictví je od roku 2016 zapsáno organizací UNESCO na seznamu mistrovských děl ústního a nehmotného dědictví lidstva?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.