5 mýtů o energy drincích: Znali je už neandrtálci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

5 mýtů o energy drincích: Znali je už neandrtálci!

Energetické nápoje nikdy nemíchejte s alkoholem.
Energetické nápoje nikdy nemíchejte s alkoholem. (Foto scom, ara)

Energetické nápoje jsou sice vynálezem 20. století, nicméně kofein a jiné povzbudivé látky lidstvo využívá už do doby kamenné. Neandrtálci sice jen žvýkali listy kávovníku a dalších rostlin, lidé však záhy přišli na to, že povzbudivé účinky kofeinu se zesílí přelitím vodou. První nápoje dodávající energii jsou staré tisíce let a kofein dnes patří k nejrozšířenějším psychoaktivním látkám na světě. 

Mýtus č. 1.
Kofein tělu škodí
Kofein je přírodní látka, která se nachází v přibližně 60 nejrůznějších rostlinách – kávovníku, kakaovníku, guaraně, kole, cesmíně paraguajské a mnohých dalších. Kofein se tedy kromě »energeťáků« nachází v kávě, čaji, kakau, čokoládě a dalších potravinách, které běžně konzumujeme.
„Kofein příznivě aktivuje centrální nervový systém a krátkodobou paměť. Zvyšuje také výkonnost, snižuje pocit únavy a zlepšuje peristaltiku střev. Denní dávka by však neměla překročit 400 mg. Pro srovnání – šálek kávy obsahuje od 30 do 180 mg kofeinu, černého čaje 40 – 120 mg a energetické nápoje obsahují od 30 do 300 mg podle složení a velikosti plechovky. Kofeinu by se měly vyhýbat nejen děti a těhotné či kojící ženy, ale i osoby s onemocněními např. kardiovaskulárního systému,“ radí nutriční terapeutka Olga Mengerová.

Mýtus č. 2.
Taurin je nebezpečný
Taurin patří spolu s kofeinem k základním složkám energetických nápojů. Jedná se o aminokyselinu, která je běžně přítomna v lidském těle a pomáhá s nejrůznějšími procesy (např. přispívá ke správné rovnováze minerálů v organismu). Taurin je obsažen také v různých potravinách, jako jsou mušle, ryby, drůbež, a dokonce i v kojenecké výživě.
Taurin naše tělo jednoznačně potřebuje. Zlepšuje využití živin, urychluje regeneraci po zátěži, má antioxidační účinky, zlepšuje toleranci vůči stresu. Pro kardiaky je ale nevhodný.

Mýtus č. 3.
Energetické nápoje způsobují obezitu
Jedna průměrná plechovka běžného energetického nápoje obsahuje srovnatelné množství kalorií jako půlka avokáda. Je pravda, že energetické nápoje obsahují hodně cukru. Pokud ale člověk sportuje, cukr potřebuje. Jestliže je jedinec obézní, pak je lépe, pokud zvolí variantu energetického nápoje bez cukru.

Mýtus č. 4.
Energetické nápoje mohu pít denně
Energetické nápoje patří mezi tzv. funkční potraviny. Jejich úlohou je dodat energii, když je potřeba. Nejlepší je ovšem kvalitní spánek. Energie v plechovce tedy může být vhodným doplňkem, ale nikoliv základem pitného režimu. Tím je pramenitá voda.
Energetické nápoje jsou často kritizovány kvůli negativnímu vlivu na zdraví. Samy o sobě ovšem škodlivé nejsou, pokud jsou konzumovány rozumně. Nezdravá je především jejich nadměrná konzumace nebo to, když je pijí děti.

Mýtus č. 5.
Alkohol zesiluje účinek energetických nápojů
Energetické nápoje stimulují organismus a zrychlují srdeční činnost. Při přiměřené konzumaci to samo o sobě není nic nezdravého. Jiné je to však s alkoholem.
Alkohol by neměl být konzumován současně s energetickým nápojem stejně jako s léky. Obzvláště nebezpečná je tato kombinace pro lidi s onemocněním jater a srdce.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.