Teror v Paříži: Příběh muže, který střílel na policisty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Teror v Paříži: Příběh muže, který střílel na policisty!

Fotografie
Fotografie (internal)

Vrah, který v samém centru Paříže ve čtvrtek pozdě večer zastřelil policistu a další dva zranil, byl jejich kolegům dobře znám. Z vězení byl venku dva roky a ještě mu trvala podmínka, v hledáčku ho měly tajné služby... A přece mu v atentátu nikdo nezabránil.

Karim Cheurfi (†39) prostě před devátou večer přijel na třídu Champs-Élysées u Vítězného oblouku a vyhlédl si policejní dodávku. Vystoupil ze svého audi a chladnokrevně zamířil kalašnikov na jednoho z policistů, ten neměl šanci. Vrah zatím vzal nohy na ramena, ale dál střílel – dva další muže zákona poranil, než ho zastřelili.

Známá firma

Podezřelý byl policii dlouho znám. Rodilý Francouz, patrně s arabskými kořeny, v mládí spáchal spoustu menších zločinů, pak ale přitvrdil. Roku 2001 způsobil dopravní nehodu, na úprku před policisty znovu havaroval, načež po pronásledujících střílel. A policistu napadl dva dny poté ve vazební cele, když se zmocnil jeho pistole!

Vyfasoval 20 let basy, odseděl si dvanáct. V roce 2015 byl předčasně propuštěn – a to s podmínkou, kterou stejně porušoval. Letos v únoru byl opět vyšetřován za vyhrožování policistům. Ale pro nedostatek důkazů Cheurfi zůstal volný. A ve středu vytáhl kalašnikov v samém srdci Paříže!

K útoku se vzápětí přihlásila organizace Islámský stát (IS), což je ale takřka pravidlem u každého podobného incidentu a mohla si to vymyslet. Francouzské tajné služby byly přesvědčené, že se Cheurfi ve vězení nestal radikálním islamistou, ovšem teď se u něj nějaké takové materiály našly. U jeho těla byla rukou psaná poznámka na obranu organizace IS, v autě ležel korán...
Ať mělo jít o džihád, nebo o další projev Cheurfiho nenávisti vůči policii, Francií to otřáslo o to více, že ji zítra čekají prezidentské volby.

Rezignovaní politici:
Teror nemá konce
Politici ze všech koutů světa útok odsoudili, ale někteří už vypadají spíše smířeně.
„Vypadá to jako další teroristický útok,“ kondoloval americký prezident Donald Trump (70). „Co na to říci? Nemá to konce...,“ konstatoval rezignovaně.
„Tato hrozba bude v příštích letech patřit do našich životů,“ pronesl Emanuel Macron (39), středový favorit nedělních voleb. A podobně se v září vyjádřil starosta Londýna Sadiq Khan (46), jehož město má s terorem také bohaté zkušenosti: „Je to nedílnou součástí života ve velkoměstech, prostě na to musíme být připraveni a být bdělí.“

Rusům zabili »tajného«!

Nejméně tři lidé včera přišli o život během přestřelky v podatelně ruské tajné služby FSB v Chabarovsku na Dálném východě. Při incidentu byl zabit jeden pracovník FSB, jeden návštěvník a také útočník, který byl identifikován jako místní neonacista (†18). „Aniž by přešel k bezpečnostní kontrole,  začal hned střílet po lidech nacházejících se v místnosti,“ vylíčil pracovník tiskového oddělení FSB. Ta je hlavní domácí tajnou službou Ruské federace, následník Výboru státní bezpečnosti (KGB).

Přečtěte si
-bello-
23. 4. 2017 • 23:21

Volby ukážou, jestli máme začít dělat opevnění.Za chvíli se vrhnou sem. Francouz stejně nikdy nebude volit řešení být bez EU, protože je nejchudší z mocností a by musel začít a) vydělávat na sebe sám, b) začít uklízet ten 40 letý množící se élent a to nedokáže, protože už je pozdě.Tahle zeme si nezaslouží nic, než odsudek. A plot kolem!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.