Háčkované dějiny: Zeman, Havel i Hitler z vlny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Háčkované dějiny: Zeman, Havel i Hitler z vlny!

Nacistický vůdce Adolf Hitler i se svým knírkem.
Nacistický vůdce Adolf Hitler i se svým knírkem. (Foto Aha! – Slávka Červená, ČTK a archiv muzea)

Slavné osobnosti dějin, jak je neznáte! Háčkovaní prezidenti Miloš Zeman, Václav Havel, vlnění králové Krel IV. i Jiřík z Poděbrad. Tak tohle teď máte možnost vidět na zámku Kinských ve Valašském Meziříčí.

Originální výstava pod názvem Háčkované dějiny ukazuje více než stovku postav z české i světové historie. Lenka Bednářová (46) z Nové Bystřice na Jindřichohradecku vytvořila postavičky klasickou technikou z krátkých sloupků vlny či příze.

Je to rekord
„Pracuji ve strojírenství a háčkování mám jako odreagování,“ prozradila Lenka o nejrozsáhlejší háčkované kolekci postav a zvířátek. Dokonce je zapsána i v České knize rekordů a kuriozit. Doba ledová s mamuty, panovníci, husité v čele s vojevůdcem Janem Žižkou, ale třeba i učitel národů Komenský. Dějiny dávné, ale i ty současné. »Štrikovaný« je třeba i současný prezident a jeho předchůdci včetně tatíčka Masaryka.

20 kilometrů příze
Autorka dílo tvořila dva roky a spotřebovala 20 kilometrů příze, na 400 korálků a 23 kilogramů starých punčoch na výplně. Při práci použila tři druhy háčků a jehlice na pletené doplňky. „Školáci se hravou formou seznámí s naší i světovou historií a dospělí si ji s úsměvem zopakují,“ řekla kurátorka výstavy Ivana Ostřanská. Takovýhle dějepis se prostě školákům musí líbit. A dost možná jim něco uvízne v hlavách...

Kde a za kolik
Kde? Zámek Kinských Valašské Meziříčí
Kdy? Úterý až neděle 9 – 17 hodin. Výstava potrvá do 7. května
Za kolik? 40 Kč, děti 6 – 15 let, studenti a senioři 20 Kč, rodinné vstupné 80 Kč



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.