Ústní voda? Pomůže i v domácnosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ústní voda? Pomůže i v domácnosti!

Ústní voda nablýská i zašlé koupelnové bakterie. Pokud nejste spokojení se vzhledem kohoutku, můžete to zkusit hned, jak si dočistíte zuby.
Ústní voda nablýská i zašlé koupelnové bakterie. Pokud nejste spokojení se vzhledem kohoutku, můžete to zkusit hned, jak si dočistíte zuby. (Foto scom)

Všichni používáme ústní vodu, málokdo z nás však ví, že je to užitečný všeuměl, který v případě nouze nahradí spoustu jiných přípravků. 

Kde se vzala ústní voda?
Původně se roztok užíval k čištění ran, na léčbu kvasinkových infekcí a mykóz. K výplachům úst začal sloužit až v roce 1920. Dnešní receptura je obohacena o barviva, vůně, fluorid sodný a chlorid zinečnatý, přesto má stále díky obsahu silic jako eukalyptol, thymol, methyl salicylát a mentol vynikající antiseptické vlastnosti, které se dají využít.

Ústní voda umí netušené věci.

1. Nahradí deodorant
Došel deodorant? Řešení je jednoduché. Navlhčete vatový tampon a přetřete podpaží. Pozor, může podráždit citlivou nebo čerstvě oholenou pokožku.
2. Vyčistí zubní kartáčky
Namočte kartáček přes noc do sklenice s ústní vodou. Zbavíte ho bakterií.
3. Proti lupům, blechám a vším
*Proti lupům stačí vmasírovat do pokožky hlavy trochu ústní vody, pak zabalit vlasy do ručníku a nechat působit.
*Blechy zase zaženete tak, že ústní vodu nalijete do postřikovače a psa postříkáte, nebo ho v šamponu s přídavkem ústní vody vykoupete.
*Na vši můžete zkusit masáž hlavy. Chladivý mentol v ústní vodě zklidní pokožku a antibakteriální složky pomáhají odstranit vši. Pak vlasy umyjeme normálním šamponem.


4. Bleskově umyje koupelnu
Antibakteriální a čisticí vlastnosti ústní vody můžete využít i na běžné čištění. Odstraňuje vodní kámen i nánosy špíny.
5. Vyčistí i monitor
Alkohol v ústní vodě poslouží jako výborný čistič televizní obrazovky či monitoru.
6. Odstraňuje zápach z odpadkových košů
Vložte na dno koše kapesník nebo kuchyňskou utěrku namočenou v ústní vodě a máte od zápachu pokoj.
7. Na vyrážky i štípance
Pokud potřebujete vysušit vyrážku nebo štípance hmyzu, potřete je ústní vodou. Alkohol vysuší a antibakteriální látky zabrání infekci. Postup můžete opakovat.
8. Proti plísním na nohou
Většina ústních vod má protiplísňové účinky. Můžete přiložit vatové tampony namočené v ústní vodě přímo na postižená místa. Chodidla omyjte vlažnou vodou, osušte a ošetřete krémem.
9. Vybělí zažloutlé nehty
Ústní voda umí vybělit nehty zažloutlé od různých infekcí nebo chemikálií. Smíchejte ji s čistou vodou, octem a ponořte do ní ruce. Po 20 minutách nehty očistěte starým zubním kartáčkem. Postup opakujte každý den minimálně týden.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.