Historický unikát: Tramvaj sloužila jako seník... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Historický unikát: Tramvaj sloužila jako seník...

Tramvaj v provozu, jezdila po trati dlouhé 2,7 km.
Tramvaj v provozu, jezdila po trati dlouhé 2,7 km. (Foto aha- Jiří Čada a archiv jihlavského magistrátu)

Vozila cestující po Jihlavě, když v roce 1947 radní ve městě tramvaje zrušili, poslali starý, ale ještě funkční vůz dosloužit do Opavy. Nedaleko odtamtud ve Slavkově ho také před čtyřmi roky objevili – sloužil jako seník.

To starou červenou tramvaj zachránilo, neskončila ve šrotu. „Paradoxně tak majitel tramvaj zachránil před vyrabováním interiéru. Zájem byl především o smaltované informační tabule pro cestující,“ říká mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis. Historickou tramvaj Jihlavě následně odprodal. „To bylo obrovské štěstí, ten člověk po pár týdnech od uzavření smlouvy bohužel zemřel,“ líčí mluvčí.

Tramvaj byla převezena do Jihlavy, kde radní čekal šok, když ji chtěli zrenovovat. „Počítalo se, že by oprava mohla stát tři až čtyři miliony, ale jeden občan z Brna podal nečekaně návrh na její zpamátnění a ministerstvo mu vyšlo vstříc,“ popisuje Tulis. Technickou památku tak úředníci přesunuli do vyšší třídy ochrany. „Její renovaci tak už nemůže dělat ledajaká firma a odhad na renovaci se vyšplhal až na dvanáct milionů korun. Na to radnice nemá,“ konstatuje Tulis. Další možností je zakonzervování elektrického vozu a výroba levnější kopie. „Po pravdě řečeno, ani jedna z nich zatím není na stole,“ říká na rovinu Tulis. Na památku se tak práší v bývalém vojenském areálu u Pístova.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.