KLDR slaví narození Kim ir-sena! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

KLDR slaví narození Kim ir-sena!

Severní Korea slaví výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena.
Severní Korea slaví výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. (Reuters)

Tanky, stíhačky, mašírující vojáci, ale také nové balistické rakety, schopné doletět prý až do Chicaga! Vpravdě bombastická vojenská manifestace síly. Tohle i výhrůžky zničením Západu bylo včera k vidění a slyšení v severokorejské metropoli.

Ke břehům komunistické KLDR míří americké letadlové lodě, jejichž úkolem je severokorejský režim preventivně ztrestat, pokud podnikne další jaderný test. A právě takové zkoušky obvykle vůdce Kim Čong-un vykonává při výročí narození zakladatele říše...

Smrt v tubusu
Na včerejším 105. výročí Kim Ir-sena (†82), tzv. Dni Slunce, sice nic nebouchlo, mezinárodní pozorovatelé ale důvody ke znepokojení našli. Na přehlídce se totiž objevily například nové ponorkové rakety s dosahem až tisíc kilometrů, větší pozornost vzbudily tubusy ukrývající nové balistické rakety. Ty by podle expertů mohly doletět až k západnímu pobřeží Spojených států. „Nicméně Severní Korea má ve zvyku ukazovat na přehlídkách své nové koncepty dřív, než provede nějaké testy,“ chlácholí odbornice na severokorejský arzenál Melissa Hanhamová.



Ukazují svaly
Přehlídky se účastnil také vůdce, válečnou rétoriku ale zajišťovala dvojka režimu, Čche Rjong-he. „Jsme připraveni odpovědět na jakýkoli jaderný útok vlastním jaderným útokem,“ hřímal na oslavě. Ostatně už v předvečer přehlídky severokorejská média pohrozila Washinghtonu a jeho spojencům zpustošením, pokud na KLDR zaútočí. Podle expertů ale není země zatím schopna zmenšit své atomové bomby natolik, aby je mohly unést balistické rakety. Zkrátka je jim jejich arzenál k ničemu, protože vybuchne tak maximálně při jaderných zkouškách, anebo v moři, kam se většinou zřítí.

Zatím jim rakety padají
• Podle odhadů z roku 2015 vlastní Korejská lidová armáda (KLA) přes 1000 raket různého typu.
• Severní Korea neúspěšně testovala dvoustupňovou mezikontinentální raketu Tepodong-2 s doletem přes 6000 kilometrů. Při testu v červenci 2006 letěla asi 40 sekund a pak vybuchla. V dubnu 2009 spadla do moře. V prosinci 2012 KLDR vypustila balistickou raketu Unha-3. Ta se ale nevrátila do zemské atmosféry.
• Většina jaderných zbraní by ohrozila Jižní Koreu! Hrozbou pro jižního sousedya je i dělostřelectvo. Soul totiž leží 60 km od hranic.
• V aktivní službě KLA je 1 190 000 vojáků a přes 6 milionů má rezervistů.



Přečtěte si
-bello-
16. 4. 2017 • 14:35

Bez diskuze je Severní Korea příšerný systém, ale pokud vím, tak dávno vzkázali, že US jim vyhrožuje zbytečně, protože by si KLDR nijak nepomohla, pokud by zaútočila na ně a že USA to dobře ví.Lidská práva ať si řeší celý Západ se svými miliony migrantů tak, aby je imirgranti neodstřelovali , neznásilňovali, neokrádali a pracovali.Doba je prostě taková! Obchody ať kvetou dál.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.