Hody, hody, doprovody... Kupujte vejce česká! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Hody, hody, doprovody... Kupujte vejce česká!

S tačí přečíst kod vejce a víte, jaká kupujete.
S tačí přečíst kod vejce a víte, jaká kupujete. (Foto Aha! - Mária Rušinová)

Skoro každé druhé vejce je z dovozu. A nejvíce se k nám dovážejí ta polská. Na kontrolu tamních dozorových orgánů se ale nedá úplně spolehnout. Zato česká vejce jsou kontrolována alespoň sedmkrát.

Podle prezidenta Agrární komory Zdeňka Jandejska se nemusíme obávat, že by česká vejce byla problémová. „Než se české vejce dostane ke spotřebiteli, je kontrolováno alespoň sedmkrát,“ uvedl. Tedy od kontroly osiva, jeho skladování a zpracování, přes kontrolu hygieny, sklady až po pulty obchodů. „Kontroly jsou tak rozsáhlé, že se na trh dostane jen kvalitní vejce,“ dodává Jandejsek.

Problémy s kontrolou
Nejvíce vajec se dováží z Polska. Po loňském podzimu, kdy u jednoho polského dodavatele byla zjištěna salmonela, ale nemají dobrou nálepku. Navíc podle šéfa Státní veterinární správy (SVS) Zbyňka Semeráda tamní veterinární správa, která má stejně jako ostatní země EU kontrolovat jak domácí produkci, tak i produkci, která se vyváží ven, nefunguje, jak by měla. Ačkoli se čeští veterináři snaží více kontrolovat dovozy, nelze to zajistit celoplošně, zejména kvůli rychlému obratu zboží ve skladech.

Z celkového prodaného množství vajec za loňský rok je 55 % českých a 45 % dovozových.

Nejvíc cizích je z Polska
2015 › 290,2 mil. ks
2016 › 811,5 mil. ks

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.