Stůl pro Adolfa Hitlera! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Stůl pro Adolfa Hitlera!

Hitlerův stůl není celoročně k vidění. Bude ale brzy součástí chystané výstavy.
Hitlerův stůl není celoročně k vidění. Bude ale brzy součástí chystané výstavy. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová, Hrad a zámek v Bečově nad Teplou, Getty Images, scom)

Jeden poklad za druhým vydávají útroby hradu a zámku v Bečově nad Teplou. Po relikviáři svatého Maura, sbírce vín a koňaků za miliony tu našli i unikátní stůl. Byl vyroben přímo pro nacistického vůdce Adolfa Hitlera (†56).

O masivní stůl ze dřeva, kůže a mosazi v Bečově léta jen »zakopávali«. Složený byl v jedné ze skladovacích místností. „Můj předchůdce na něm dokonce zazimovával pokojové rostliny, proto jsou na něm kruhy od podtácků. Po mém nástupu jsem na něj nechal vyrobit alespoň skleněnou desku,“ vypráví kastelán Tomáš Wizovský.

Stůl objevili před téměř deseti lety historici Lubomír Mazucha a Jiří Kuchař, kteří pátrali po zapomenutých předmětech z Hitlerovy sbírky na českém území. „Zavedl jsem je do své pracovny a chtěl jsem jim uvařit kávu. Když stůl uviděli, řekli jen: Tak už nic hledat nemusíme,“ vzpomíná Wizovský. Další průzkum jen potvrdil, že se skutečně jedná o nábytek určený pro Adolfa Hitlera a jeho muzeum v Linci.  
Mnoho legend
Kolem stolu se vyrojilo mnoho legend. Jedna dokonce tvrdí, že jde o stůl, na kterém byla podepsána Mnichovská dohoda, což nakonec historici vyvrátili. Další pověra vypráví, že na stole úředničil říšský protektor Reinhard Heydrich (38). Podle něj se též traduje, že kdo si za stůl sedne, tak do roka zemře, stejně jako Heydrich. Na toho českoslovenští výsadkáři spáchali 27. května 1942 atentát, na jehož následky o osm dní později zemřel.

Kdy je možné stůl vidět?
Stůl není celoročně k vidění, jelikož není původním kmenovým mobiliářem a tematicky nezapadá do konceptu zámeckých a hradních prohlídek. V Bečově jsou připraveni reprízovat výstavu Příběh stolu, kterou připravili po objevní těchto netušených souvislostí.
Jak se dostal do Bečova?
Stůl byl zhotoven podle návrhu Woldemara Brinckmanna, jenž v dubnu 1937 získal od Adolfa Hitlera titul profesor. Brinckmann jako dar k této poctě nechal pro Hitlera zhotovit stůl i s dalším nábytkem pro pracovnu v Hitlerově muzeu v rakouském Linci. Po válce byl ale stůl ukryt v klášteře ve Vyšším Brodě. V 60. letech se dostal s částí vybavení pro zamýšlenou expozici Památníku národního písemnictví na zámek v Bečově.

Patří k němu křeslo
Ke stolu o rozměrech 150 x 240 centimetrů bylo vyrobeno ještě majestátní křeslo se dvěma pozlacenými piniovými šiškami, mramorový kalamář, lampa, skříňka na dopisy, podložka na psaní, nůž a pijáková kolébka – vše bylo původně bohatě zdobeno nacistickými svastikami. Kromě křesla a kalamáře se nic nedochovalo.

Víte, že...
...si zahrál ve filmu? Televize HBO si stůl vypůjčila na natáčení filmů Těžká voda a Utajovaná olympiáda.

Video se připravuje ...

I tohle Bečov ukrýval

Reklikviář svatého Maura
V roce 1985 pod prkny hradní věže v Bečově objevil československý kriminalista František Maryška (†68) jednu z nejvzácnějších zlatnických památek u nás – relikviář svatého Maura pocházející ze 13. století.
Relikviář zmizel poté, co jeho majitelé museli v roce 1945 narychlo utéct za hranice. Rod Beaufortů-Spontinů, jenž sídlil na zámku v Bečově, kolaboroval s nacisty. Až v červnu 1984 chtěl Američan Danny Douglas od ČSSR za 250 000 dolarů koupit blíže neurčenou památku. Prozradil pouze to, že je uschována asi 100 kilometrů od Norimberku, má velikost konferenčního stolku a je velice cenná.

Úřady nechtěly kývnout, když nevěděly, o co jde, a proto začaly pátrat. V listopadu 1985 skvost nalezl kriminalista František Maryška v Bečově. „Hledali jsme nejprve po celé zahradě. Bylo mi ale divné, že Douglas přijel na podzim, že mu nevadí zima a sníh. Nemohlo to proto být ukryto venku,“ vzpomínal dnes již zesnulý kriminalista. A měl pravdu. Relikviář byl uložený ve skleněném akváriu. Od války byl schovaný do zásypu podlahy hradní kaple Navštívení Panny Marie.


Lahodný poklad
Víno a koňak za miliony
Spolu s relikviářem byly pod podlahou uloženy lahve vína a koňaku. O desítky let později se zjistilo, že mají hodnotu asi 30 milionů a jsou brána jako nejcennější vinařská sbírka v ČR.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.