Po Stockholmu teroristé zabíjeli u Káhiry, v Oslu hrozbě zabránili! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Po Stockholmu teroristé zabíjeli u Káhiry, v Oslu hrozbě zabránili!

Páteční teroristický útok nepřežili čtyři lidé.
Páteční teroristický útok nepřežili čtyři lidé. (Foto: ČTK, Reuters, Profimedia.cz)

Terorismus roztáhl v posledních dnech své ruce po celém světě. Ve Stockholmu a Egyptě umírali lidé, v norském Oslu naštěstí našli a zneškodnili bombu natraženou u stanice metra včas.   

Ve Stockholmu je hlavní podezřelý z krvavého atentátu na hlavní třídě Drottninggatan ve vazbě. S vyšetřovateli Uzbek (39) vůbec nekomunikuje, hlavní výslech ho čeká až pozítří. Police tedy nyní své úsilí směřuje k identifikaci čtyř mrtvých, které terorista obdivující Islámský stát srazil ukradeným kamionem. Vyšetřovatelé mají tu smutnou povinnost, že obcházejí příbuzné a žádají po nich vzorky DNA jejich blízkých.

Touto metodou už identifikovali tři oběti. Jednou z nich je bohužel i mladá dívka (†11), která se právě vracela ze školy. Když nepřišla včas domů, matka ji začala hledat, a obrátila se i na policii. Tam se dověděla otřesnou pravdu a zhroutila se... Švédská policie se rozhodla na přání pozůstalých nezveřejňovat identitu obětí, uvedl národní šéf vyšetřující jednotky Jonas Hysing.    

Víte, že...
...švédská policie zatím v souvislosti s atentátem zadržela kromě předpokládaného pachatele dalších sedm lidí?


Egypt: Masakr v kostele
Při explozi v křesťanském kostele ve městě Tanta 100 km severně od egyptské metropole Káhiry bylo dnes zabito 21 lidí, nejméně 50 dalších bylo zraněno. Masakr se stal o Květné neděli, jíž pro křesťany začíná pašijový týden. Kostel byl plný věřících, kteří se sešli k bohoslužbě. Koncem dubna má přitom do Egypta přijet papež František. K výbuchu se zatím nikdo nepřihlásil.  Křesťané se podílejí zhruba deseti procenty na 94milionové převážně muslimské populaci Egypta.  

Norsko: Bomba u metra
Norská policie v noci na dnešek provedla kontrolovanou explozi výbušného zařízení, které krátce předtím nalezla před stanicí metra Groenland v centru Osla. Podezřelý člověk, který byl v souvislosti s tím zadržen, zůstává ve vazbě. Policisté museli vyklidit celé okolí, především lidi z barů a restaurací, které byly v sobotu večer plné. V Norsku a dalších severských zemích byla zavedena zvýšená bezpečnostní opatření v souvislosti s pátečním teroristickým útokem ve Stockholmu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.