Annelie (24) ze Stockholmu o teroru: Lidé utíkali a plakali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Annelie (24) ze Stockholmu o teroru: Lidé utíkali a plakali!

Lidé odnášejí jednu ze zraněných.
Lidé odnášejí jednu ze zraněných. (Foto: ČTK, Reuters, Profimedia.cz)

Byla v pátek v ulici Drottninggatan v okamžiku, kdy náklaďák najel do davu lidí. Stála jenom několik desítek metrů od místa, kde umřeli čtyři lidé a mnoho dalších bylo zraněno. Stockholmská rodačka Annelie Wickman (24) promluvila o teroristickém útoku exkluzivně pro Aha!.

„Slyšela jsem sirény, pak jsem viděla policejní vozy, ambulance a hasiče. Poté přilétly helikoptéry,“ popsala mladá švédská IT konzultantka Annelie okamžiky hrůzy. „Někteří lidé utíkali z ulice Drottninggatan, jiní plakali, dívali se na tu hrůzu z blízka nebo pořizovali fotky. Ten náklaďák projel jen pár bloků od mé kanceláře,“ dodala.

„Jsem hodně šokovaná tím, co se stala a je mi líto lidí, kteří byli zabiti nebo zraněni,“ popsala svoje pocity. Annelie úplně nepřekvapilo, že se podobný útok odehrál v jejím městě. „Bála jsem se toho delší dobu. Byla to jenom otázka času, než se něco takového stane,“ vysvětlila.

Schválně srážel děti! I v kočárku...
Svědci shodně popisovali, že terorista za volantem schválně najížděl do dětí a mladých lidí. „Otočil jsem se a viděl jsem, jak se na mě řítí obrovský náklaďák,“ popsal Australan Glen Foran. Vůz prý kličkoval ze strany na stranu. Nevypadalo to ale, že by řidič ztratil kontrolu nad volantem. „Chtěl srazit lidi. Dokonce úplně zničil kočárek s dítětem,“ vzpomínal na okamžiky hrůzy pro web The Telegraph. Řidičem kamionu smrti je Uzbek (39): Zabíjel otec 4 dětí!
Uzbek (39), zatčený v pátek v souvislosti s atentátem ve Stockholmu, řídil náklaďák, který najel do davu v centru a zabil čtyři lidi. „Dotyčný muž byl zatčen jako pachatel... jde o řidiče,“ uvedl policejní mluvčí Lars Byström. Uzbeka dopadli policisté po krátké automobilové honičce v zalesněné části Stockholmu s názvem  Märsta. Po zadržení se k odpovědnosti za útok údajně přiznal.

Uzbek na sociálních sítích vyjadřoval sympatie k Islámskému státu a na Facebooku obdivoval i snímky zakrvácených obětí atentátu v Bostonu v dubnu 2013. Švédský deník Aftonbladet informoval, že zatčený pracuje na stavbě a má čtyři děti. Na severozápadním předměstí Stockholmu v Hjulstě policie v noci zatkla i druhého podezřelého. Ten byl měl být podle švédských médií komplicem Uzbeka.



Přečtěte si
-bello-
9. 4. 2017 • 23:48

Proč plakali? Dyť je mohli nepřijímat! A to už léta letoucí!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.