Poslanci vyzráli na drahotu v Praze: Na nájmy si přidali 4 miliony! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poslanci vyzráli na drahotu v Praze: Na nájmy si přidali 4 miliony!

Dvě poslankyně byli s hlasováním evidentně spokojené.
Dvě poslankyně byli s hlasováním evidentně spokojené. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský, Martin Přibyl)

Přihodit ze svého? Najít si nájem mimo centrum? Mimopražští poslanci, kteří čerpají náhrady za ubytování na privátech, na to šli jinak. Schválili si, že současný měsíční limit se zvedne ze 17 tisíc na 20,5 tisíce. A co, ty čtyři miliony ročně navíc přece platí Sněmovna!

Už 10 let se náhrady za ubytování, které Sněmovna poskytuje mimopražským poslancům, kteří nechtějí nebo nemohou bydlet v poslaneckých ubytovnách, nezvyšovaly.

Vyšší limit
Nájmy v metropoli ovšem ano. Tak 25členný sněmovní rozpočtový výbor, z něhož jen 3 poslanci pocházejí z Prahy, zdůvodnil nedávné rozhodnutí zvýšit tento limit na 20,5 tisíce měsíčně. Podle šéfa tiskového odboru Sněmovny Romana Žambocha příspěvek využívá 90 poslanců a prakticky všichni ho čerpají v plné výši. Dolní komoru tak jejich ubytování stojí ročně přes 18 milionů. Nově to bude víc než 22 milionů.

Ne vždy vítáni
Daniel Kotula z RE/MAX Center tvrdí, že zákonodárci nejčastěji poptávají dvoupokojové byty co nejblíže své práci. Ne vždy jsou ale vítáni... Pronajímatelé sice mají jistotu, že nájem z účtu Sněmovny či Senátu dorazí, ubytování má ale jistá omezení. „Služby musí být paušální a nemůžou být vyúčtovány, tedy při vyšší spotřebě tento náklad jde na úkor pronajímatele. Sněmovna také neplatí vratnou kauci a nájemné je placeno o měsíc později, než jsou pronajímatelé zvyklí,“ vypočítá Kotula.

Senát platí vzduch
To 62 senátorů, kteří si v Praze zajistili bydlení na vlastní pěst, zdá se, problém s dražšími nájmy nemá. Náhrady za ubytování si nezvýšili, přesto jejich ubytování na privátech přišlo senátní kasu na dvanáct milionů. Do toho kancelář horní komory hradí nájem za ubytovnu v Praze 5, i když ta už dlouhodobě zeje prázdnotou. „V ubytovně Senátu je v současnosti 11 bytových jednotek, pouze tři z nich jsou obsazeny, což je dosud nejnižší počet,“ sdělila Aha! mluvčí horní komory Eva Davidová.

Víte, že...
...senátoři i poslanci si zvýšili také limit, který dostávají na své asistenty ze současných 39 tisíc na 45 tisíc měsíčně?

Přečtěte si
ellenic
9. 4. 2017 • 18:24

Už 10 let se náhrady za ubytování, které Sněmovna poskytuje mimopražským poslancům, kteří nechtějí nebo nemohou bydlet v poslaneckých ubytovnách, nezvyšovaly . A co jako, z těch svých obřích platů, které si neustále navyšují by mohli ještě sponzorovat maminky v nouzi a ještě to zaplatí levou zadní . Kdo přidá seniorům na jejich nájmy. Sprosté, hnusné a proto se tam všichni drží zuby nehty už mnoho let . Jaké, že nechtějí bydlet na poslanecké ubytovně, hnala bych je tam klackem , rozmazlence.

havran2
9. 4. 2017 • 17:38

Vypadá to tak,že by bylo líp bez poslanců a senátorů.Jsou to jenom vyžírkové ! ! !

ivanak
9. 4. 2017 • 12:49

To zase musíte n a s r á v a t slušný lidi?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.