Daně a jak na ně? Množit se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Daně a jak na ně? Množit se!

Čím více dětí, tím menší daňové zatížení. Tak by to mělo v budoucnu vypadat.
Čím více dětí, tím menší daňové zatížení. Tak by to mělo v budoucnu vypadat. (Foto: ČTK, ara)

Jak lze zvýšit porodnost? Buď dlouhodobým výpadkem proudu, nebo ještě nudnějším televizním programem, než je ten současný... Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (48, ČSSD) šla jinou cestou – navrhla, aby rodiče dvou a více dětí platili nižší nebo žádné odvody na sociální pojištění. A vláda na to většinově kývla!

Nejvíce by měli ušetřit rodiče, kteří pracují jako zaměstnanci a mají čtyři a více potomků. Ti by státu na odvodech neplatili vůbec nic. Podle Marksové chce stát rodiče odměnit: „Ulehčíme finanční zátěži rodin s více dětmi a zároveň chceme ocenit zásluhy pracujících rodičů na výchově budoucích generací.“ Úleva by se týkala vždy jen jednoho z rodičů na základě dohody mezi nimi. Podle návrhu ministerstva by toto opatření mělo motivovat rodiny, aby měly více dětí, které budou v budoucnu plátci daní a pojistného.

Budou chybět peníze?
S úlevou nesouhlasí ministerstvo financí. Podle něj je návrh nesystémový, technicky nedomyšlený a prohloubil by se schodek státního rozpočtu, ačkoliv se vláda zavázala k opaku. Mluvčí resortu financí Kateřina Vaidišová pro Aha! uvedla, že se jedná o pouhé dohady. „Silný propopulační efekt je nepodloženou domněnkou, mezi výší pojistného a počtem dětí neexistuje žádná úměra.“

Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí by státní pokladna zchudla o 3,8 miliardy korun ročně. Vaidišová ale tvrdí, že je toto číslo podhodnocené. S tvrzením o úbytku financí nesouhlasí místopředseda vlády Pavel Bělobrádek (40, KDU-ČSL). „Ty peníze zůstanou v kapsách pracujících rodičů. Tento systém nemá žádný význam pro ty, kteří do práce nechodí. Naopak zůstanou těm, kteří se o děti starají.“



Kdo a kolik ušetří?
Lidem s výdělkem kolem 23 tisíc korun by zbylo po úpravě v peněžence měsíčně podle počtu dětí zhruba o 340 až 1500 korun víc, u výdělku kolem 46 tisíc by to bylo o téměř 700 až 3000 korun víc.

Kdo kolik dříve kolik teď
Zaměstnanec pečující o 1 dítě 6,5 % 6,5 %
Zaměstnanec pečující o 2 děti 6,5 % 5,0 %
Zaměstnanec pečující o 3 děti 6,5 % 2,5 %
Zaměstnanec pečující o 4 a více dětí 6,5 % 0,0 %

OSVČ
O stejnou část by se snížily sazby osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ).
Rodiče pečující o 1 dětí 29,2 % 29,2 %
Rodiče pečující o 2 dětí 29,2 % 27,7 %
Rodiče pečující o 3 dětí 29,2 % 25,2 %
Rodiče pečující o 4 a více dětí 29,2 % 22,7 %

Slib i důchodcům
V průměru o pětistovku vyšší důchody pro příští rok slíbil premiér Bohuslav Sobotka (45, ČSSD). Řekl to na setkání se zástupci seniorských organizací. Požádal je o podporu a tlak na přijetí návrhů sociálních zákonů, které jsou nyní ve Sněmovně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.