Únosci Jany (14) a Dana (17) napařili 16 let a detenci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Únosci Jany (14) a Dana (17) napařili 16 let a detenci!

Zdeněk H. je podle znalců nevyléčitelný.
Zdeněk H. je podle znalců nevyléčitelný. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Na 16 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal včera ústecký soud únosce dvou dětí – Jany (14) a Dana (17) z Litoměřicka Zdeňka H. (36). Po odpykání trestu se přestěhuje do zabezpečovací detence.

Zdeňkovi H., který loni v létě unesl Janu a jejího kamaráda Dana a pak je 10 dní věznil ve své speciálně upravené garáži na ústeckém Střekově, hrozil 12letý trest. Soud mu jej ale o třetinu zvýšil, za podobné skutky již byl trestán a je téměř nulová šance na léčbu a nápravu.

„Je to nejvyšší možný trest, jaký mohl dostat,“ řekl předseda senátu Jiří Bednář. Ani po jeho odpykání se ale Zdeněk H. na svobodu nedostane. Z věznice se přesune rovnou do zabezpečovací detence, kterou pro něj navrhli znalci. Podle nich trpí těžkou neléčitelnou poruchou osobnosti a navíc i deviací, je heterosexuální pedofil. Jediný způsob, jak před ním ochránit společnost, je izolovat jej v detenci.

Zdeněk H. se líčení se nezúčastnil. Už dříve ale písemně požádal o doživotí. „Nikdy jsem nikomu nebyl užitečný, nemám sílu ani motivaci si najít bydlení a zaměstnání, jediné, co mám a nechci o to přijít, je bezstarostný vězeňský život,“ napsal soudci.

Jana a Dan u soudu.

Přišel o majetek
Soud rozhodl i o propadnutí auta, ve kterém obě děti unesl, a garáže, kde je věznil. Oběma soudce přiznal odškodné, Danovi čtvrt a Janě půl milionu korun. Od Zdeňka H. je zřejmě ale nikdy nedostanou.

Natáčel holčičku (8)
Zdeněk H. ještě před únosem Jany a Dana několik měsíců sledoval a potají přes okno natáčel malou Elen (8). Přibližoval si přitom její intimní partie. Záběry sestříhal a video nutil sledovat unesenou Janu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.