Bazén jako moře? Klidně a bez povolení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bazén jako moře? Klidně a bez povolení!

Postavit si obří bazén u domu? Proč ne, půjde to jednodušeji. Ale na návsi snad ne...
Postavit si obří bazén u domu? Proč ne, půjde to jednodušeji. Ale na návsi snad ne... (Foto: ara)

Chcete si vybudovat obří skleník? Prosím! Nebo bazén jako soukromé moře? Klidně! Teď už budete ušetřeni otravného papírování. Poslanci totiž včera schválili novelu stavebního zákona, která má omezit byrokracii a zrychlit povolování. Zároveň »vyřadili ze hry« ekologické spolky a zamítli možnost referenda k výstavbě mešit...

Novelou zákonodárci ulehčí život lidem, kteří chystají menší stavby, ale také investorům velkých projektů. Zjednodušit by se měl totiž samotný proces získávání povolení, kdy se sloučí územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA) do tzv. koordinovaného povolovacího řízení. „Na stavební povolení se někdy čeká i deset let, teď by se ta doba mohla zkrátit na polovinu,“ uvedla ministryně Karla Šlechtová (39, za ANO). Bude to možné u staveb drah, silnic, dálnic, místních komunikací či vodních děl.

Hlasovací maraton
K novele, která mění více než 40 jiných zákonů, se v první fázi ve Sněmovně sešlo přes 300 pozměňovacích návrhů. Poslanci včera absolvovali více než 70 hlasování. Zákon podpořilo 117 poslanců napříč stranami, zdrželi se poslanci ODS, TOP 09 a většina Úsvitu. Tři poslanci ČSSD dokonce hlasovali proti.

Mešity neprošly
Poslanci odmítli pozměňovací návrh Karla Raise (67, ANO), který chtěl v zákoně regulovat stavbu některých náboženských staveb. Týkalo by se to hlavně mešit. Občané by o nich měli podle jeho návrhu rozhodovat v místním referendu. Ministerstvo pro místní rozvoj označilo jeho návrh za protiústavní. Prošla naopak úprava od Jaroslava Foldyny (ČSSD), která omezuje při povolovacím řízení ekologické spolky a iniciativy. Jeho kolega Václav Zemek k tomu ale pro novinky.cz poznamenal: „Ono to nevylučuje jen ty tzv. zelené aktivisty. Ono to vylučuje celou širokou veřejnost. Přijde investor, chce něco postavit a nikdo mu do toho prostě kecat nebude.“

Co se také změní?
*Na stavbu skleníku nebo bazénu u rodinného domu nebudete potřebovat stavební povolení. Doteď to platilo jen u staveb do 40 m² a 5 metrů výšky.
*Rodinný domek budete moci stavět svépomocí bez omezení velikosti. Nyní můžete jen do 150 m² .
*Sloučí se územní řízení, stavební řízení a posuzování vlivu na životní prostředí do jednoho koordinovaného řízení.
*Nebudete potřebovat souhlas ostatních vlastníků bytů na úpravy nemovité věci rozdělené na jednotky. Stačit bude pouze souhlas správce.
*Dokumenty územního plánování budou na internetu.

Přečtěte si
Ferenze113
20. 8. 2018 • 09:53

My si na zahradu chceme v blízké době nechat postavit krytý bazén a jsme velice potěšeni, když čteme váš článek, proto díky za něj! ;-) Jinak necháme si ho nejspíš postavit od https://www.albixon.cz/ , jelikož nám tuto firmu všichni známí doporučují ;-)

ellenic
6. 4. 2017 • 12:31

Takže kdejaký halama si u nás postaví mešitu a klidně uprostřed města . Na co máme vůbec ty přiblblé poslance, když nedokáží kopat za vlastní národ . Mešity, koberečky, ramadán a za chvíli zapomeneme, jak vypadají Vánoce. Je vidět že politici a hlavně ti dobře usazení i dvě desetiletí poslanci už nemají ani slušnost něco pořádného pro naši zemi dělat.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.