Znalci o únosci Jany (14) a Dana (16): Nelze ho léčit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Znalci o únosci Jany (14) a Dana (16): Nelze ho léčit!

Zdeněk H. včera k soudu nepřišel, v pondělí požádal, aby se jednalo bez jeho přítomnosti.
Zdeněk H. včera k soudu nepřišel, v pondělí požádal, aby se jednalo bez jeho přítomnosti. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Heterosexuální pedofil s těžkou smíšenou poruchou osobnosti. Tak včera popsali znalci Zdeňka H. (36), který se u soudu zpovídá z únosu Jany (14) a Dana (16). 

Podle obžaloby navíc oknem sledoval a na video potají v intimních pozicích natáčel další dívku (8). Znalci uvedli, že porucha osobnosti je u Zdeňka H. stálá, neměnná a »léčebně neupravitelná«. Ochranná léčba u něj nepřipadá v úvahu. „Je nerealizovatelná, protože nespolupracuje,“ vysvětlil znalec z oboru psychiatrie Zdeněk Hesler. Dodal, že proto navrhuje zabezpečovací detenci, která ochrání společnost a zajistí psychiatrický dohled.


Mají trvalé následky
U soudu vypovídali i znalci, kteří zkoumali obě děti. Podle nich oba trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Hůře je na tom podle psychiatričky Šárky Bínové Dan, který má tendenci utrpěné trauma odsouvat a vytěsňovat, znovu si je nepřipomínat. Podle ní by se měl dál léčit. „Pokud se s tím nevyrovná, hrozí, že si ponese následky do budoucna,“ uvedla.


Neřekl jim proč
Zdeněk H. se včerejšího jednání neúčastnil, už v pondělí soud požádal, aby jednal v jeho nepřítomnosti. Jeho oběti naopak líčení sledovali pozorně. „Nejhorší bylo to, že jsme nevěděli, co nám chce udělat. On nám neřekl důvod, proč nás vzal,“ řekl Dan. Stejně jako předtím Jana i on uvedl, že soud je pro něj jakousi tečkou za tím, co prožil.

Jana s Danem před jednací síní.

Oběti žádají odškodné
Jana, Dan i jejich rodiče chtějí zaplatit odškodné za nemajetkovou újmu. Jana požaduje za psychické trauma, s nímž se dosud nevypořádala, milion korun, její rodiče po 100 000 korunách. Dan žádá čtvrt milionu a jeho rodiče rovněž každý po 100 000 korunách.

Před soudem stál už třikrát
Zdeněk H. stanul před soudem poprvé v roce 2001 v Liberci. Za ohrožování mravní výchovy mládeže, pohlavní zneužívání a další trestné činy tříletý trest. V roce 2004 byl v České Lípě odsouzen za za loupež, braní rukojmí, pokus únosu na sedm let, o rok později mu pak soud v Liberci přidal ještě rok a půl navíc za krádež, porušování domovní svobody a nedovolené ozbrojování.

Přečtěte si
kiwi65
5. 4. 2017 • 16:25

A co se asi tak stane?Za rok,až to vyšumí,mu zas nějakej rádoby odborník ve svém oboru,podepíše propouštěcí papíry a pak až někoho zabije tak se budou všichni divit jak je to možný.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.