TEROR V RUSKU: Vybuchlo metro, těla na nástupišti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

TEROR V RUSKU: Vybuchlo metro, těla na nástupišti!

Ve stanici Technologický institut vytáhli z vagonu nejméně jedenáct bezvládných těl.
Ve stanici Technologický institut vytáhli z vagonu nejméně jedenáct bezvládných těl. (Foto Reuters, ČTK)

Obrovským výbuchem rozervané dveře soupravy, všude kouř a krev, sténající cestující. Nejméně 11 mrtvých si vyžádala včerejší exploze metra v druhém největším ruském městě Petrohradu. Místní média jsou si jista: jde o terorismus! Oficiálně to ale nepotvrdil ani prezident Vladimir Putin, který je na místě.

Výbuch nastal ve 14.30 tamního času (13.30 SELČ) ve druhém voze soupravy mezi stanicemi Technologický institut a Senné náměstí. Podle ruských tiskových agentur ho způsobila podomácku vyrobená nálož plná hřebíků. Jedna z verzí hovoří o tom, že atentátník počkal na nástupišti na hlášení o ukončení nastupování a mezi zavírající se dveře vhodil batoh s výbušninou.

Uzavřené stanice
Silně poničen byl přinejmenším jeden vagon metra. „Stanice jsou plné kouře, na místě zasahují hasiči,“ uvedla televize Rossija 24 a hned nato provozovatel metra oznámil, že po explozi uzavřel všechny stanice. „Všichni lidé ve stanici utíkali. Páchlo to tam spáleninou, všude byl dým a všichni běželi co nejrychleji k eskalátoru a k východu,“ řekla svědkyně Ljudmila Vinnik v televizi.

Výjimečný stav
Podle zdravotníků bylo zraněno přibližně 50 lidí, u osmi došlo k popáleninám na plících. V Petrohradu je po výbuchu vyhlášen výjimečný stav, na letišti Pulkovo jsou zavedena přísná bezpečnostní opatření.

Podezřelá taška 
ve stanici
Teroristickému útoku podle stanice Rossija 24 nasvědčovalo i to, že ještě dříve byla jiná stanice metra uzavřena a evakuována kvůli výskytu podezřelého předmětu. Taška položená na podlaze byla prověřena, hrozba potvrzena nebyla.

Putin: Příčiny nejsou známé

V Petrohradu seprávě nachází ruskýprezident VladimirPutin. Výbuch nastal15 minut předtím, nežukončil svůj projev nakonferenci. O kritickésituaci byl ihned informován. „Příčiny nejsouznámé, je brzy o nich hovořit. Vždy se přirozeněposuzují různé varianty – komunální a kriminální,zejména projevy terorismu. Vyšetřování dá vnejbližší době odpovědi na otázku, co se stalo,“citovala prezidenta agentura TASS.

Lidé od krve, ostatní utekli
„Lidé byli celí od krve, měli spálené vlasy. Z vagonů šel dým.Bylo nám řečeno, že se máme přesunout k východu, ale najednou na nástupišti nikdo nebyl. Lidé prostě utekli. Moje přítelkyně byla v tom vagonu, který vybuchl. Telefonovala mi,že viděla hodně zmrzačených lidí,“ řekla jedna mladá dívka serveru Life.ru.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.