Velemyši mají konečně mládě: To je ale přísavka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velemyši mají konečně mládě: To je ale přísavka!

Jako schopná matka se ukázala až Kate II., mládě má stále přisáté ke struku...
Jako schopná matka se ukázala až Kate II., mládě má stále přisáté ke struku... (Foto: Zoo Ústí nad Labem)

Po dvou letech se v ústecké zoo dočkali. Kate a William, pár velemyší obláčkových, mají prvního potomka. Jeho odchov nebyl jednoduchý, ošetřovatelé museli vyměnit samici.

Původní pár Kate I. a William sice mladé měli, dokonce pětkrát, Kate I. se ale o ně nestarala a mládě vždy uhynulo. Proto ji vrátili zpět do zoo v Ostravě a vyměnili ji za Kate II., která se ukázala být lepší matkou. „Přestože se jedná o její první mládě, stará se o ně. Vše nasvědčuje tomu, že se odchov povede,“ uvedla mluvčí Věra Vrabcová.

Mláďata se rodí plně vyvinutá, osrstěná a vidoucí. Kate II. má svého potomka neustále přisátého k jednomu ze struků, což je pro velemyši typické. Je to taková malá přísavka. „Pokud vyleze pro krmení nebo když se pohybuje na větvích v expozici, mládě ji v pevném spojení musí všude následovat. Je s podivem, že nespadne, někdy to vypadá skutečně krkolomně,“ doplnila chovatelka Lucie Brožová.

Víte, že...
...velemyš obláčková žije pouze na ostrově Luzon na Filipínách? Je největším zástupcem myšovitých, dosahuje hmotnosti přes dva kilogramy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.