Jarní mytí oken: 5 kroků k zářivě čistým sklům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jarní mytí oken: 5 kroků k zářivě čistým sklům!

Okna nemyjte, když je zima anebo hodně svítí slunce.
Okna nemyjte, když je zima anebo hodně svítí slunce. (Foto: scom, ara)

Je tu jaro a čeká nás jedna neoblíbená činnost. Mytí oken. Přesto si na to až 37 % Češek najde čas 1 – 2krát ročně a ještě více (43 %) myje okna 3 – 4krát ročně. Celá pětina nejpilnějších myje okna 5x a vícekrát. I pro vás to může být rychlé a snadné. Tady máte několik jednoduchých tipů, které vám ušetří čas i námahu.

1. Dobrá příprava a je z půlky hotovo
Pro mytí oken zvolte vhodné počasí – chladno ani silné sluníčko mytí neprospějí. Vykliďte parapety a okolí oken. Sundejte záclony a závěsy a dejte je prát – než okna umyjete, budou zářivě čisté. Pavučinky vyluxujte nebo odstraňte koštětem. Připravte si schůdky, kýbl s vodou, hadr bez chloupků nebo houbičku, papírové kuchyňské utěrky a přípravek na mytí oken.

2. Ocet je do salátů a noviny na čtení
Než začnete s mytím, rozmyslete si, zda chcete ztrácet čas s tradičním postupem, kdy mytí saponátem nebo octovou vodou následuje zdlouhavé leštění starými novinami. „Snadnější a rychlejší bude chopit se speciálních přípravků, které myjí a leští v jednom jediném kroku. K výběru jsou tekuté přípravky na okna a rámy, které nastříkáte do kýble a jsou připraveny k použití, nebo ty v lahvi s rozprašovačem,“ doporučuje Petr Bezányi, zastupující značku Clin.

3. Co s rámy a parapetem
Rámy a parapety nejlépe umyjete houbičkou nebo švédskou utěrkou. Na rámy můžete použít i saponát, což ale neplatí o mytí okenních skel, kde by saponát zanechal duhové stopy nebo šmouhy. Určitě se ale vyhněte pískovým čističům kvůli poškrábání. Na bílé plastové rámy je jednou za několik let potřeba použít speciální chemický čistič, který jim navrátí bělost.

4. Stěrka – ano, či ne?
Stěrka má své místo, pokud máte hodně znečištěná okna, nebo na jaře, kdy jsou pokryta silnou vrstvou pylu. Použijte tekutý přípravek na okenní rámy zředěný v kýblu s vodou. Stěrkou se po umytí okna lehce zbavíte přebytečné vody. „Pro dokonalý lesk takto umytého okna použijte přípravek v lahvi s rozprašovačem, který se snadno nanáší a zabezpečí dokonalý lesk,“ radí Petr Bezányi.

5. Po malování nebo přestavbě
Zvláštní opatrnosti je třeba, myjete-li okna po malování nebo přestavbě. Na oknech se mohou zachytit zbytky barvy nebo hrudky stavebních hmot. Rozhodně na ně nejděte s drátěnkou. Mohli byste okna nebo rámy nenávratně poškrábat. Použijte silný čistič v rozprašovači, který nastříkáte a necháte působit.

Tipy na přípravky, které fungují...
* Iron, cena od 16 Kč
* Krystal na okna s rozprašovačem, cena od 40 Kč
* Clin v lahvi s rozprašovačem, cena 49 Kč
* Fixinela Perfekt na okna, cena od 39 Kč
* W5 Čistič skel, cena 34,90 Kč
* Denkmit Čistič na sklo, cena: 29,90 Kč
* Vileda Actifibre mikrohadřík, cena: 59,90 Kč



Přečtěte si
Lubica258
4. 8. 2023 • 22:06

Já mytí oken úplně nesnáším. Myju je 2x do roka a to se do toho měsíc přemlouvám . Už je to lepší, od té doby, co nemáme záclony a závěsy, ale jenom římské rolety z https://www.zebra-shop.cz/rimske-rolety/ . Ubylo mi dost práce, ale stejně to není jen otázka pár minut.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.