Štrougal a Jakeš: K soudu je ženou i Němci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Štrougal a Jakeš: K soudu je ženou i Němci!

Milouš Jakeš a Lubomír Štrougal.
Milouš Jakeš a Lubomír Štrougal. (Foto: ČTK, ara)

Sbohem životu za Železnou oponou se v létě 1986 rozhodl dát osmnáctiletý Hartmut Tautz. Matce namluvil, že jede na školní výlet, místo toho nabral směr Rakousko. Jeho život skončil u Bratislavy, byl roztrhán psy cvičenými pro útok. Tautz a čtyři další případy jsou důvodem, proč chce Německo soudit někdejší československé komunistické papaláše, včetně Milouše Jakeše (94) a Lubomíra Štrougala (92).

Bývalý šéf Ústředního výboru Komunistické strany Československa Jakeš a někdejší premiér Štrougal patří mezi 67 Čechoslováků, proti nimž podala Platforma evropské paměti a národa trestní oznámení. Viní je ze smrti pěti německých občanů na ostře hlídaných hranicích. Protože Platforma už ve světskou spravedlnost pro tehdejší mocipány nevěřila, zažalovala je v Německu. A to pro vraždu z nízkých pohnutek. Jak upozornily Lidovky.cz, podle tamních zákonů jde o nepromlčitelné trestné činy.

Kdo vypustil psy?
Jednou z obětí byl student Tautz, který se oponu pokusil překonat u Bratislavy. Věřil, že těch pár set metrů  běhu za svobodou zvládne. Přestřižením drátu nedaleko hraničního plotu se ale spustil alarm. Na místo vyjeli pohraničníci Ivan Hirner s Oldřichem Kovářem a služebními psy Robem a Ryšem, využívanými jako »smečka samostatně útočících psů«. „Po příchodu k přestřižené signální stěně Hirner navedl dvojici psů na stopu a vypustil je k útoku. Hartmut Tautz stačil ujít kukuřičným polem zhruba 250 metrů, když jej zhruba ve 22.25 hod. ve vzdálenosti 22 metrů od hranice smečka dostihla,“ popisuje jeho konec web Ústavu pro studium totalitních režimů. Může i za Poláky
V půlce března státní zastupitelství v německém Weidenu uvedlo, že minimálně velitelé, kteří se podíleli na tvorbě a udržování opatření na ostrahu hranic, by mohli být souzeni pro vraždu z nízkých pohnutek. Pykat by měl ale také právě Jakeš, nově pak i Štrougal. Toho už ostatně Platforma žaluje také za smrt asi šedesátky Poláků. Ti prý zemřeli kvůli tomu, že za jeho působení jako ministra vnitra byly hraniční dráty napuštěny až šesti tisíci volty.

Vražda v Rakousku
Další obětí, z jejíž smrti by se Jakeš se Štrougalem mohli zpovídat, je Richard Schlenz. V srpnu 1967 se osmadvacetiletý východní Němec se třemi přáteli pokusili přes Československo uprchnout do Rakouska, a to přeplaváním řeky Moravy. Stráž při tom spustila hotovou štvanici, při které dokonce vstoupila na cizí území. Jak pak ukázalo vyšetřování, Schlenz byl smrtelně raněn střelou do hlavy už na rakouské straně hranice. Soud v roce 2005 jednoho z pohraničníků podmínečně odsoudil za zneužití pravomoci veřejného činitele.


84 výstřelů
Bavorskému občanu Johannu Dickovi (┼59) se osudným stala jeho záliba v procházkách podél státních hranic. V domnění, že jde o jednoho ze dvou prchajících Poláků, spustili pronásledující pohraničníci na Dicka palbu. Když si svou chybu – i to, že zastřelili cizince již na německém území – uvědomili, odvlekli jej za hranice, kde po chvíli zemřel. Několik dní pak česká strana urputně tvrdila, že Dick byl narušitel. Stopy na místě činu zajištěné německými kriminalisty byly však natolik průkazné, že se ČSSR musela omluvit a vdově vyplatit odškodné.

Koncem února Aha! informovalo o žalobě Platformy na Lubomíra Štrougala viněného ze smrti 60 Poláků a Milouše Jakeše, kterému přičítali smrt pěti německých občanů. Při splnění podmínek pro stíhání pak není překážkou, že ani jeden z nich nemá polské či německé občanství.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.