Nález dánského školáka: Pilota poznali podle hodinek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nález dánského školáka: Pilota poznali podle hodinek!

Daniel Kristiansen s vykopanými troskami stíhačky.
Daniel Kristiansen s vykopanými troskami stíhačky. (Foto: ČTK/AP, Profimedia.cz, Nordjyllands Historiske Museum)

Příběh dánského školáka Daniela Kristiansena (14), který nedávno našel na poli u vesnice Birkelse »pohřbenou« německou stíhačku Messerschmitt Bf 109 i s ostatky pilota, má pokračování. Podařilo se totiž identifikovat letce, který koncem 2. světové války (10. října 1944) se stíhačkou havaroval!

Že šlo o jistého Hanse Wunderlicha (†19) z bavorského Neusorgu, poznali na základě zaslané fotodokumentace nálezů v Německém informačním úřadu. Konkrétně dle  monogramu HW, který měl mladičký voják Luftwaffe vyryty do pláště svých hodinek. Ty se našly ve vraku letounu společně s dalším důkazem – vojákovými vlastoručně podepsanými potravinovými lístky do jídelny na Němci okupované letecké základně v Aalborgu.


Co ještě našel?

  • Čepici
  • Cigaretové papírky
  • 3 nepoužité kondomy
  • peněženku

Hans Wunderlich (†19)
Narozen 22. července  1925 v bavorském Neusorgu
Zemřel: 10. října 1944 u dánského Birkelse
Svobodný, bezdětný
Jeho rodiče, stejně jako jediná sestra (†2006) jsou již po smrti.


Zabil se ve dvě
Rozbité hodinky s monogramem a chybějícími ručičkami. Podle expertů se ale zastavily cca ve dvě odpoledne, v tu chvíli zenřejně Hans havaroval. Hodinky jsou značky Wagner, což je vybombardovaná hodinářská fabrika z Pforzheimu na jihovýchodě Německa.

Letoun našel detektorem kovů
Jak k nálezu letounu došlo? Daniel dostal za domácí úkol vypracovat téma týkající se 2. světové války a jeho táta Klaus si v té souvislosti vzpomněl, jak mu jeho otec vyprávěl, že se u jeho vesnice zřítilo za války v roce 1944 letadlo a trosky tenkrát nikdo neodklidil. Klaus s Danielem se tedy vydali na místo i s detektorem kovu – a ten začal pípat! S pomocí rypadla pak v hloubce šesti metrů opravdu našli vrak messerschmittu. „Letadlo, byly to tisíce kusů kovu. Ale pak jsme našli motor, kusy kostí a cáry oblečení. A potom osobní věci pilota, knihy a peněženku s penězi,“ líčil Daniel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.