Poslední rozloučení s kardinálem Vlkem (†84): Za minulého režimu bojoval s komunisty a nyní i se Zemanem... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poslední rozloučení s kardinálem Vlkem (†84): Za minulého režimu bojoval s komunisty a nyní i se Zemanem...

Pohřeb kardinála Vlka
Pohřeb kardinála Vlka (Foto: Martin Sekanina)

Jeho tělo spočinulo v útrobách katedrály, o jejíž vlastnictví Miloslav Vlk (†84) marně bojoval. Mši za zesnulého kardinála ve svatém Vítu odsloužil pražský kardinál Dominik Duka (73), rozloučit se přišly tisíce lidí. Připomeňme si životní osudy muže, který jedněm dával radost a naději, jiné si svou nekompromisností proti sobě postavil.

Narodil se malý Vlk
Miloslav Vlk se narodil v Líšnici u Milevska na jihu Čech 17. května 1932 jako nemanželské dítě. Ponechal si však příjmení své matky, která se později znovu vdala. Maturoval na Jirsíkově gymnáziu v Českých Budějovicích, studoval archivnictví na Univerzitě Karlově. Po základní vojenské službě krátce působil jako dělník ve slévárně i jako ředitel archivu.

Z kněze myčem oken
Jen měsíc před invazí sovětských vojsk do Československa v roce 1968 se Vlk stal knězem. Tehdejšímu režimu byl ale čím dál větším trnem v oku, začátkem 70. let ho proto »odklidili« z města na venkovské farnosti. V roce 1878 mu komunisté dokonce odebrali státní souhlas s výkonem duchovenské činnosti. Vlk to později označil za jedno z nejbolestivějších období svého života. Živil se tak jako myč oken v Praze, kněžství se věnoval v ilegalitě.

Zpátky v kněžském a stoupá výš
Okna myl až do roku 1988, v lednu 1989 mu pak byl souhlas navrácen, a tím jeho kariéra duchovního nabrala na obrátkách. Začátkem roku 1990 byl jmenován biskupem českobudějovickým, o rok později se po smrti Františka kardinála Tomáška stává arcibiskupem pražským. Tím byl až do roku 2010, kdy ho vystřídal Dominik Duka.

Brojil proti »buranskému« Zemanovi
Vlka namíchlo, jakým způsobem Miloš Zeman (72) ve Vatikánu prosazoval svého tehdejšího ceremoniáře do funkce příštího českého velvyslance. „Zeman svým ,buranským´ způsobem Forejtovi zcela zavařil!“ řekl. Po kauze neudělení státního vyznamenání strýci Daniela Hermana Jiřímu Bradymu vyzýval kardinál k bojkotu a neúčasti na ceremonii.

...podlehl rakovině
Během loňských Vánoc byl kardinál hospitalizován v nemocnici. Našli mu rakovinu, která se již prožrala do kostí. Miloslav Vlk zemřel 18. března, jeho tělo bylo vystaveno v chrámu, aby se s ním mohli lidé rozloučit.

Co na pohřbu zaznělo
Duka v úvodu bohoslužby přiznal, že měl s Vlkem spory ohledně církevní politiky. „Ujišťuji všechny, že to neubralo nic na naší vzájemné úctě a přátelství,“ řekl Duka.

Video: Kardinálovy ostatky byly vystavené v otevřené rakvi

Podívejte se na začátek smutečního obřadu...





Přečtěte si
arnostarno...@...
26. 3. 2017 • 10:17

A kde nechal boha za kterýho se modlil vysra.....se naněj

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.