Co o pivu nevíte? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Co o pivu nevíte?

Alkohol provází lidstvo od počátku jeho existence. Ano, voda zůstává základem vhodného pitného režimu. Ale co si bez větších obav můžeme dát po sportu, na výletě, festivalu či při setkání s přáteli? No přece pivo! Přinášíme vám 5 zajímavých informací, které možná nevíte.

1.    Příroda bez chemie
Pivo na rozdíl od nejrůznějších limonád a chemických zelených »čajů« patří mezi nápoje, které jsou vyrobeny z přírodních surovin. „Jedná se o přírodně kvašený nápoj, pro jehož výrobu je zapotřebí zkvasitelného cukru obilných zrn. Obsahuje sacharidy z obilovin, kombinaci minerálů (především draslík a hořčík), vitamíny, zejména ze skupiny B, C a E a hlavně přírodní antioxidanty,“ říká sládek plzeňského pivovaru Václav Berka, který má s vařením piva desetileté zkušenosti. Z přírodních antioxidantů přitom v pivě najdeme hlavně selen, a také fytoestrogeny, které napomáhají regulovat přirozený úbytek ženských hormonů v období přechodu.

2.    Co pivu kazí image?

Konzumované množství! Pivo je spojováno s pivním břichem, a proto je neprávem vyznavači zdravého životního stylu opomíjeno. „Pivo za to však nemůže. Pivní bříško se neudělá z třetinky piva u ženy či jednoho půllitru u muže – pokud se budeme držet nejnižší doporučené normy alkoholu,“ vysvětluje mýtus Hana Mojžíšová, výživová poradkyně.



3.    Pivo a hubnutí?

Počítejte i s pivem! Obvykle odborníci dietářům dovolují sklenku vína. „Sklenka suchého bílého vína (0,2 dcl) má v průměru 440 kJ a třetinka piva 10° (0,3 dcl) 390 kJ. Pivo má tedy jen poloviční množství alkoholu. Při větším objemu tekutiny tak volíme méně alkoholu. Pokud chceme kaloriemi a alkoholem z jakéhokoliv důvodu šetřit ještě více, vhodnou alternativou je nealko pivo, které obsahuje jen 80 kJ na 100 ml nápoje,“ tvrdí Mojžíšová.

4.    Nealko pivo či limonáda?

Nealkoholické pivo může být i vhodnou alternativou ochucených nápojů pro sportovce, řidiče a výletníky. Oceníme ho v situaci, kdy na výletech potřebujeme vhodně doplňovat sacharidy jako zdroj energie a minerálů. Pivo je totiž přírodním iontovým nápojem.

5.    Pivní hlad

Chmelový mok povzbuzuje chuť k jídlu. Říká se tomu »pivní hlad«. Pokud plánujeme snoubit jídlo a pití, i k pivu můžeme volit vhodnější či méně vhodné pokrmy. Mezi ty nevhodné pro naši linii i zdraví a běžně nabízené většinou pivnic patří uzeniny, smažená jídla, tučné sýry, chipsy. Rozhodnutí, co a kolik si čeho dáme, je opět jen na nás.

Přečtěte si
dzery1
24. 3. 2017 • 14:30

Na obrázku je pivo??

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.