Diabetika (†75) zabili lékaři: Nedali mu inzulin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Diabetika (†75) zabili lékaři: Nedali mu inzulin!

Primář Václav Hulínský a lékaři Michal Křižanovič a Tamara Malcevová.
Primář Václav Hulínský a lékaři Michal Křižanovič a Tamara Malcevová. (Foto Aha! – David Malík)

Nevšimli si, že jim sanita přivezla do špitálu pacienta diabetika (†75), skoro týden mu nedali inzulin. Když ho propouštěli, byl na tom ještě hůř. Když ho záchranka za pár hodin přivezla znovu, muž do druhého dne zemřel. Tři lékaři za to dostali včera u soudu v Nymburce podmínky.

Znalec Rudolf Chlup podotkl, že by se odstrašující případ mohl dostat do studentských skript. Ošetřující lékař Michal Křižanovič (29) má kromě podmínky zákaz činnosti lékaře na dva roky. „Propuštění pacienta bylo špatné rozhodnutí. Je mi to líto,“ říkal Křižanovič, když se u soudu ukázalo, že ho několik kolegů, většinou sester, upozorňovalo na zhoršující se stav pacienta.

Jeho nadřízený primář Václav Hulínský (50) kromě podmínky nesmí dva roky vykonávat činnost primáře. Trest dostala i lékařka Tamara Malcevová (41), která se s Hulínským snažila zahladit stopy. Aby kryli mladšího kolegu, vytvořili falešnou dia kartu, podle které prý pacient inzulin dostával. Rodina zemřelého u soudu nebyla. S nemocnicí jedná o mimosoudním odškodnění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.