Největší tesařík světa: Sběratel za něj obětoval Komenského! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší tesařík světa: Sběratel za něj obětoval Komenského!

Janis Vartanis má českou matku a řeckého otce. Oběma brouky si splnil dávný sen.
Janis Vartanis má českou matku a řeckého otce. Oběma brouky si splnil dávný sen. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Sběratel brouků Janis Vartanis (48) z Uherského Brodu si splnil sen. Ve své sbírce má brouka z rodu tesaříkovitých, který je největším uloveným exemplářem na světě.

Má název Telotoma hayesii. „Žije na malém Princově ostrově, který je nedaleko západní části Afriky. Je to endemit (objevuje se jen na určitém území, pozn. red.). Měří 127 milimetrů,“ pochlubil se amatérský entomolog, který sám objevil a popsal šest zcela nových druhů brouků. „Moc jsem po něm toužil. Ať pátráte od Ameriky po Japonsko, větší kus nenajdete,“ řekl.

Obra se mu podařilo získat výměnou na burze. Nebylo to pro něj ale vůbec jednoduché. „Majitel po mně požadoval jen tesaříka Purpuricenuse comenia s červenými krovkami. Je to naprostý unikát, který jsem popsal v roce 2015 a pojmenoval po učiteli národů z našeho města – Janu Ámosu Komenském. Rvalo mi to srdce, ale dal jsem ho,“ přiblížil.
Má i svého brouka
Unikátní objev se Janisovi povedl v roce 2014. Tehdy popsal společně se světovým odborníkem Rusem Danilevským nový druh tesaříka pocházejícího z oblasti Konye ve středním Turecku. Nese jeho jméno – Vadonia Vartanisi. Z Turecka ho původně přivezl jeho známý botanik, on po několikaměsíčním zkoumání přišel na to, že jde o nepopsaný druh tesaříka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.