Rozčtvrcená Otýlie Vranská: Po 84 letech vypátrali vraha?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Rozčtvrcená Otýlie Vranská: Po 84 letech vypátrali vraha?!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zbourají kriminalisté nejslavnější »pomníček« zločinu v někdejším Československu? Všechno nasvědčuje tomu, že zabiják slovenské prostitutky Otýlie Vranské (†22) bude po 84 letech odhalen! „Jsme blízko!“ tvrdí policejní badatelé, kteří se na objasnění jedné z nejbrutálnějších vražd znovu intenzivně vrhli před třemi lety.

Nejpozději do léta
„Vyšetřování se nám podařilo zúžit na dva možné pachatele. Vycházeli jsme ze starých spisů, selského rozumu, testů DNA podezřelých a dalších stop. Podrobným zkoumáním procházejí i výpovědi celé řady svědků,“ řekl Aha! Radek Galaš, vedoucí správy sbírek Muzea Policie ČR. Především testy DNA jsou rozhodující při určení totožnosti zabijáka. „Podrobnosti říkat nebudu, dokud se nepotvrdí všechny testy,“ doplnil policejní historik.


Kudrnatý blondýn?
V minulosti se spekulovalo o kudrnatém blondýnovi, s nímž Vranskou viděli naposledy, ale také o muži, který pod přezdívkou posílal do novin dopisy se svým přiznáním. V nich se objevovaly i nezveřejněné detaily k případu, autora zmíněných dopisů ale policie nikdy nedopadla.

Rozřezané tělo v kufrech
2. září 1933 našel zaměstnanec drah na nádraží v Bratislavě kufr z osobního vlaku č. 302 z Prahy – Masarykova nádraží. Uvnitř zavazadla byly ženské nohy a hlava zabalená do prostěradla a útržků časopisů. Ve stejný den byl v Košicích v rychlíku číslo 2 z Prahy – Wilsonova nádraží objeven druhý kufr, byl v něm lidský trup bez hlavy a dolních končetin. Brutální vražda otřásla celým Československem a vyvolala obrovskou publicitu. Díky ní se podařilo provést rekonstrukci pohybu oběti až do doby asi dvou hodin před vraždou. Kriminalisté tehdy vytvořili i popis domnělého vraha.
Hlavu vyfotili do novin, poznala ji sestra
Kufry a věci byly posléze vystaveny na policejním ředitelství v pražské Bartolomějské ulici, aby si lidé mohli předměty prohlédnout pro případ, že je poznají. Kriminalisté tělo pečlivě umyli a odříznutou hlavu učesali a nafotili. Fotografie pak byla otištěna v novinách. Otýlii poznala jedna z jejích sester, která v té době pracovala v Praze.

Prostitutka, která se chtěla vdát
Otýlie Vranská se narodila 9. března 1911 ve slovenské vesnici Brezno nad Hronom. Její rodiče zplodili dohromady pět dětí – čtyři dcery a syna. Otec zametal ulice a rodina žila na hranici bídy. Otýlie, která kradla jako straka a strávila tři roky v polepšovně, utekla v 11 letech z domova. Jakmile dovršila plnoletosti, vyfasovala další trest za potulku. Nějaký čas pobývala v Žilině a tvrdila o sobě, že je číšnice bez zaměstnání.

V březnu 1933 odjela do Prahy. U žádné práce ale dlouho nevydržela, a proto si začala přivydělávat prostitucí. Své tělo nabízela za ubytování, jídlo a útraty po hospodách. Je možné, že se pokoušela najít bohatého milence a provdat se za něj. Ostatní prostitutky jí pohrdaly a popisovaly ji jako naivní »vesnické tele«. Ve svém okolí byla známá pod přezdívkou Slovačka.


Nebýt DNA, i tihle by unikli trestu
Jaroslav Gančarčík
V roce 1990 v Klučově na Kolínsku zavraždil a poté znásilnil matku a její dvě dcery. Byl dopaden po 13 letech v Brně, kde ho policisté zatkli za několik znásilnění.

Jiří Kutner
V roce 1994 uškrtil punčochou ženu v jejím bytě v Ústí nad Labem. Byl odhalen po 17 letech, když mu odebrali DNA ve vězení, kde seděl za jiný trestný čin. Vzorky se shodovaly s těmi na místě vraždy.

Luboš Miko
V roce 2009 v Kunratickém lese v Praze popravil dvěma střelami do hlavy taxikáře. Tělo hodil do rybníka, auto polil benzinem a zapálil. Prozradily ho stopy DNA na lahvi vedle taxíku.

Přečtěte si
w.schultze...@...
28. 4. 2019 • 16:08

V policajnom múzeu by si v každom prípade mali urobiť dôkladnú kazualistickú inventúru, lebo s touto témou zase šliapu do ďaľšieho lajna.

w.schultze...@...
28. 4. 2019 • 16:05

náhodou ma tento prípad zaujíma, ale zo študijných dôvodov. Čo všetko medzi nami môže existovať, tak onak, zvrhlíci i neschopní.

w.schultze...@...
28. 4. 2019 • 16:02

Omyl. Až tento týždeň sa to všetko podarilo uzavrieť, no a pravdepodobný vrah je už od roku 1986 mrtvy, zomrel vo veku cca 81. rokov v exile.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.