Prodlužuje život, utužuje zdraví, léčí i mysl: Nakopne vás pohyb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Prodlužuje život, utužuje zdraví, léčí i mysl: Nakopne vás pohyb!

 (Shutterstock)

I když to zní paradoxně, jednou ze zbraní proti neodbytné únavě je pohyb. Ale není to pohyb ledajaký. Léčivé účinky má totiž pohyb zdravý a pravidelný, který by měl být samozřejmou součástí života každého z nás. Jak pohyb léčí a který je ten nejzdravější?

Budete-li hrát vrcholově tenis, zřejmě vás v pozdním věku neminou potíže s „tenisovým“ loktem. Budete-li závodně běhat v komplikovaných terénech, odnesou to klouby. Jakékoli sporty, k nimž patří výskoky, pády, nadměrné a nepřirozené rotace kloubů, si časem vyberou svou daň. Opravdu zdravý sport je takový, který zatěžuje rovnoměrně různé partie těla.

MÉNĚ A ČASTĚJI

Druhou podmínkou je pravidelnost. Místo maratonu třikrát týdně je mnohem prospěšnější uběhnout dva kilometry denně, po ránu, na čerstvém vzduchu, ve vhodné a pohodlné obuvi, po rovince. Před během byste se měli alespoň krátce protáhnout, aby se tělo připravilo, stejně tak po něm, a vyplatí se i kratičký odpočinek třeba s pomocí dechového cvičení.

STAČÍ POUHÁ CHŮZE

Existuje mnoho sportů, které tělu neubližují, patří sem rekreační běh, stejně tak rekreační jízda na kole, plavání, protahovací cvičení typu pilates nebo jóga, která je navíc postavena i na péči o duši. Velice zdravá je pak disciplína, kterou někteří za sport ani nepovažují – chůze. Právě ta je jedním z nejzdravějších pohybů vůbec, protože je přirozená. Takže pro zdraví stačí i pravidelné dlouhé procházky.

NEJZDRAVĚJŠÍ ZE VŠECH

Pouhé chození se dokonce zprofesionalizovalo a stal se z něj plnohodnotný sport: říká se mu nordic walking. Jedná se o chůzi se speciálními holemi podobnými lyžařským hůlkám. Mnozí vědci se shodli, že zdravější pohyb neexistuje. Nordic walking je tak dokonce ordinován jako lék, a to např. při rehabilitaci osob se srdeční nedostatečností a s kardiostimulátorem. Různé výzkumy a testy prokázaly, že významně podporuje činnost srdce, kondici pohybového aparátu atd. Jak to? Díky hůlkám jsou do jednoho pohybu zapojeny ruce i nohy. Koordinovaným pohybem se upraví rytmus dýchání a zpravidelní se tepová frekvence.

NEMÁ ŽÁDNÉ  NEVÝHODY!

*             Pravidelný pohyb podporuje činnost a dobrou kondici srdce a dobrý stav cév

*             Spalují se jím kalorie, předchází se nadváze, tělo se zbavuje tuků a cholesterolu

*             Stimuluje se krevní oběh

*             Posilují se plíce

*             Lépe pracuje lymfatický systém

*             Posiluje se imunita

*             Zpevňují se kosti a klouby, protahují šlachy, posilují svaly

*             Do těla se vyplavují endorfiny, hormony dobré nálady

*             S pravidelným pohybem se zkvalitňuje spánek

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.